MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Nie smaż na oliwie

(ib)
Jedz ryby, które są krótko gotowane lub smażone.

Przed przyrządzeniem rybę skrapiamy sokiem z cytryny, obsypujemy ziołami (pieprz ziołowy, lub biały, zmieszany z bazylią, oregano, szczyptą tymianku) i pozostawiamy na 30 minut. Potem przyrządzamy potrawy. Grube ości wyciągamy pęsetą, żeby nie uszkodzić włókien mięsa. Nie smażymy ryb na smalcu, maśle, bo całą dietetykę diabli wezmą. Nie nadaje się również do tego oliwa z oliwek, bo smażona ryba "pije" ją jak gąbka. Do smażenia najlepszy będzie olej rzepakowy. Do panierowania użyj bułki tartej i jajek lub samych białek. Po ułożeniu ryby na gorącym tłuszczu błyskawicznie zrobi się na niej chrupiąca skorupka, która zapobiega wchłanianiu tłuszczu do środka.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska