MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Panierowana feta z dodatkami (przepis)

Redakcja
Panierowana feta
Panierowana feta Czytelniczka Monika Piekarska
Przepis nadesłany został przez nasza Czytelniczkę Monikę Piekarską. Bierze on udział w naszym konkursie, gdzie do wygrania są kosze tygodnia greckiego Lidl.

Składniki
1 kostka fety
1 jajko
0,5 łyżeczki oregano
olej do smażenia

tzatziki
5-6 ogórków gruntowych
200 g jogurtu naturalnego
1 ząbek czosnku
sól,pieprz lub przyprawa do tzatziki

placki z cukinii
2 średnie cukinie
1-2 jajka
sól
mąka do panierowania
olej do smażenia

Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać jogurt i zmiażdżony ząbek czosnku, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do lodówki.
Cukinie umyć odkroić końcówki i pokroić w plastry o grubości 1 cm, lekko posolić i odstawić.
Ser feta pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Jajko roztrzepać widelcem z oregano. Plastry fety panierować w jajku oraz mące i smażyć na rumiany kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Fetę trzeba dobrze zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść.
Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Odsączyć na papierowym ręczniku. I można podawać.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska