Składniki:
1. 800 gram jagnięciny, cielęciny lub wieprzowiny
2. 4 plastry fety
3. 4 duże ziemniaki
4. 2 cebule
5. 3 marchewki
6. Garść fasolki szparagowej
7. Duży pomidor bez skóry
8. Sok z 1/2 cytryny
9. 50 ml białego wytrawnego wina
10. 4 łyżki oliwy
11. Przyprawa do kuchni greckiej
Sposób przygotowania:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawę, wino, sok z cytryny, oliwę i dokładnie wymieszać. Odstawić w chłodne miejsce (najlepiej na noc). Cebulę, ziemniaki i marchewkę pokroić w grubą kostkę i wymieszać razem z fasolką. Rękaw do pieczenia uciąć tak, aby powstało 5 pojedynczych kwadratów, na środek każdego kwadratu nakładać kolejno mięso, warzywa, plasterek pomidora i posypać pokruszonym serem feta. Każdą porcję związać jak sakiewkę. Piec około 1,5 godziny w temp. 180 stopni C.
Rada: Kleftiko można piec również w pergaminie.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?