Prognozy spożycia i produkcji. Więcej drobiu i wołowiny. Mniej - wieprzowiny

Redakcja
pixabay.com
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Tegoroczna produkcja mięsa ma wynieść 320,7 mln ton. Przy takim wyniku, wzrosłaby o nieco ponad 1 mln ton. Strefa AGRO także na Facebooku. Dołącz do nas! Według prognoz, wzrośnie produkcja mięsa: drobiowego - o 1,1% do 116,2 mln ton) wołowego - o 0,8% do 68,4 mln ton) owczego- o 0,7% do 14,1 mln ton)

Przeczytaj również: Fakty i mity o mięsie drobiowym

 

Obniży się natomiast produkcja wieprzowiny (0,7% do 116,4 mln ton).

 

 

Według prognoz fachowców z FAO, w 2016 r. do światowego handlu trafi łącznie 30,6 mln ton mięsa. Jak dowiadujemy się z ostatniego raportu: drób pozostanie najważniejszym gatunkiem mięsa kierowanym do handlu (41,5%), wyprzedzając wołowinę (30,4%), wieprzowinę (24,5%) i mięso owcze (2,9%).

 

 

 Produkcja podskoczy w Stanach Zjednoczonych, Brazylii, krajach Unii Europejskiej, Indiach oraz w Rosji. Spadnie - w Chinach, Australii oraz w RPA.

 

Źródło:  FAMMU/FAPA na podst.: FAO Food Outlook

Wideo

Materiał oryginalny: Prognozy spożycia i produkcji. Więcej drobiu i wołowiny. Mniej - wieprzowiny - Gazeta Pomorska

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie