Zapraszamy Państwa do kuchni "Gazety Lubuskiej". Najlepsze są sprawdzone przepisy, dlatego nadsyłajcie Państwo swoje doświadczenia kulinarne. Nowe, które dostaniemy i zamieścimy na stronie internetowej lub w wydaniu papierowym, nagrodzimy książką kulinarną.
Piszcie na adres: [email protected]
Ruloniki z szyneczki
Składniki: 8 plastrów szynki, 30 dag mielonej usmażonej wołowiny, cebula, 2 kiszone ogórki, 4 marynowane grzybki, 2 ugotowane jajka, 6 sardynek z puszki, szklanka rosołu, kieliszek białego, wytrawnego wina, 2 łyżki żelatyny, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, cytryna, pomidor, kilka śliwek z octu, musztarda, sól, pieprz.
Przygotowanie: obrane ogórki, cebulę i grzybki drobno posiekać, połączyć z mięsem, rozdrobnionymi sardynkami i żółtkami. Doprawić solą, pieprzem i musztardą. Masą posmarować plastry szynki, zwinąć je w rulony i ułożyć na półmisku udekorowanym sałatą, plasterkami cytryny oraz połówkami śliwek. Zimny rosół wymieszać z białkami i koncentratem pomidorowym, dodać namoczoną żelatynę oraz wino. Ciągle mieszając zagotować na małym ogniu, przecedzić i schłodzić. Tężejącą galaretką zalać przygotowane ruloniki z szynki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?