Konkurs kulinarny:**Greckie klimaty w Twojej kuchni**
Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem
(porcja dla 3/4 osób), czas robienie ok. 1h
Składniki:
- pół kilo krewetek
- pokrojone pomidory w puszce
- 1 świeży pomidor
- 4 ząbki czosnku
- świeży pęczek natki pietruszki
- makaron spaghetti (250 g)
- sól
- pół cytryny
- ser feta
- pół kostki rosołowej
Sposób przygotowania:
1. Krewetki umyć, odciąć wąsy i nóżki.
2. Świeżego pomidora umyć i pokroić w kosteczkę.
3. Zacznij gotować makaron.
4. Na rozgrzany na patelni olej z oliw z dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku wyłożyć krewetki. Dodać świeżo posiekaną małą garść natki pietruszki. Smażyć około 3 - 5 minut.
5. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy do niej rozgniecione 2 ząbki czosnku. Uwaga, łatwo się przypala, dlatego szybko przechodzimy do punktu 6:
6. Do rondelka wlewamy pomidory z puszki i wrzucamy pół kostki rosołowej. Mieszamy.
7. W tak zwanym międzyczasie do krewetek dorzuć pokrojonego świeżego pomidora i chwilkę podsmaż. Całość przełóż do rondelka z powstającym sosem pomidorowym.
8. Wymieszaj. Dodaj do smaku soli, odrobinę pociętej pietruszki.
9. Na talerz daj porcję makaronu, zalej sosem z krewetkami, a następnie posyp pokruszonym serem feta. Skrop cytryną.
Pamiętaj, przed zjedzeniem krewetki obierz ją ze skorupki!!
Danie można przygotować także z mrożonych krewetek, które wcześniej zostały obrane. Należy jednak pamiętać, że wtedy danie będzie mniej aromatyczne.
Aby dopełnić danie, można podać lampkę greckiego wina.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?