Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepisy na zupy

(zka)
Na zimowe chłody nie ma nic lepszego jak gorąca zupa
Na zimowe chłody nie ma nic lepszego jak gorąca zupa fot. Grażyna Zwolińska
Talerz gorącej grochówki, kapuśniaku, jarzynowej czy krupnik? A może któraś z mniej w Polsce popularnych zup? Każdy pomysł dobry.

Przecież na zimowe chłody nie ma nic lepszego jak gorąca zupa. A w czasie, kiedy będzie się gotować, można szybko przyrządzić dla rodziny, która już nie może się doczekać, np. małą przekąskę, czyli medaliony z oscypka.

Francuska cebulowa

Składniki:

  • pół kg cebuli
  • 4 dag masła
  • 1,5 kieliszka białego wytrawnego wina
  • 1,75 l bulionu warzywnego
  • łyżeczka cukru na karmel
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    1. Cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na maśle.
    2. Wrzucić do bulionu i gotować 10 minut.
    3. Zestawić z ognia, dodać wino, sól i pieprz.
    4. Z cukru zrobić karmel i dodać do zupy.
    Podawać z grzankami.

    Zimowa na rozgrzewkę

    Składniki:
  • 20 dag cebuli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 4 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • cukinia średniej wielkości
  • papryczka chili
  • 1 litr bulionu
  • 6 łyżek oliwy
  • 5-6 oliwek
  • kawałeczek parmezanu
  • natka pietruszki
  • bazylia, tymianek i mięta (najlepiej świeże)
  • sól i pieprz do smaku.

    Przygotowanie:

    1. Pokroić drobno cebulę, posiekać czosnek i podsmażyć na oliwie.
    2. Obrać, oczyścić z nasion i pokroić w kostkę cukinię. Tak samo postąpić z papryką.
    3. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w cząstki.
    4. Drobniutko posiekać papryczkę chili, wcześniej usuwając nasionka.
    5. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dorzucić cukinię, paprykę i chili. Smażyć do miękkości.
    6. Wlać bulion, zagotować. Dodać oliwki i posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem.
    Po rozlaniu zupy na talerze, każdą porcję posypać startym parmezanem lub innym łatwo rozpuszczającym się żółtym serem.

    Zupa marynarska

    Składniki:
  • pół kg świeżej ryby
  • włoszczyzna
  • listek laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pół szklanki śmietany
  • trochę soli, pieprzu, gałki muszkatołowej
  • łyżka mąki
  • 3/4 szklanki konserwowego zielonego groszku
  • pół szklanki ugotowanego drobniutkiego makaronu
  • cebula
  • jajo
  • zielony koperek.

    Przygotowanie:

    1. Ugotować wywar z włoszczyzny, dodając ziele angielskie i listek laurowy.
    2. Odcedzić i do gorącego włożyć kawałki ryby. Gotować je do miękkości. Wyjąć na talerz.
    3. Warzywno-rybny wywar doprawić mąką i śmietaną. Dodać sól, pieprz, trochę startej gałki muszkatołowej. Dorzucić groszek i ugotowany makaron.
    4. Z ryby przyrządzić pulpeciki: podsmażoną na tłuszczu cebulkę, namoczoną w mleku bułkę i rybę zemleć; do masy dodać jajo, sól, pieprz, posiekany zielony koperek; uformować niewielkie kulki i ugotować w osolonej wodzie.
    5. Na talerze nałożyć po kilka pulpecików i zalać gorącą zupą.

    Oscypkowe medaliony

    Składniki:
  • oscypek
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia.

    Przygotowanie:
    1. Oscypek kroimy na plastry o grubości około 1 cm, albo nieco cieńsze.
    2. Do głębokiego talerza lub miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je dokładnie widelcem.
    3. Do drugiego talerza nasypujemy trochę tartej bułki.
    4. Oscypkowe plastry moczymy z obu stron z jajku i natychmiast obtaczamy w tartej bułce.
    5. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na niezbyt silnym ogniu, dbając o to, żeby rozpuściła się zawartość medalionów, a nie przypaliła ich skorupka.

    Jemy, póki gorące. Są smaczne same w sobie. Można je też, jak ktoś lubi, polać ketchupem lub innym sosem. Można posypać posiekanymi listkami świeżych ziół, np. bazylii.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska