Ptasia grypa 40 km od Gorzowa. Wirus H5N8 został wykryty na fermie indyków w Rościnie w Zachodniopomorskiem.

red.
Na fermie znajduje się prawie 23 tys. indyków pixabay.com
W piątek, 10 stycznia, potwierdzono obecność wirusa ptasiej grypy H5N8 na fermie indyków w Rościnie w powiecie myśliborskim.

- Na fermie znajduje się 22 tys. 620 indyków. Od momentu stwierdzenia objawów padło już 600 sztuk – podaje Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Szczecinie, Obecność wirusa ptasiej grypy potwierdziły badania wykonane w Państwowym Instytucie Badawczym w Puławach.

Na miejscu pracują służby weterynaryjne, a policja zabezpiecza dostęp do fermy. Wojewoda zachodniopomorski, Tomasz Hine zwołał na poniedziałek posiedzenie wojewódzkiego zespołu zarządzania kryzysowego.

Hodowcy drobiu powinni stosować bioasekurację

Hodowcy drobiu, także z województwa lubuskiego, powinni zachować szczególną ostrożność i stosować środki bioasekuracji, które mogą zminimalizować ryzyko przeniesienie wirusa ptasiej grypy.

Zalecenia dla hodowców drobiu:

  1. Wstrzymać się od wypuszczania ptaków na wybieg i pozostawić je w budynkach, w których są utrzymywane
  2. Zabezpieczyć paszę przed dostępem zwierząt dzikich
  3. Nie karmić drobiu na zewnątrz budynków, w których drób jest utrzymywany
  4. Stosować w gospodarstwie odzież i obuwie ochronne oraz po każdym kontakcie z drobiem lub dzikimi ptakami umyć ręce wodą z mydłem
  5. Odzież i obuwie używane w kontakcie z drobiem muszą pozostać w obiekcie (kurnik, hala). Nie wolno wynosić jej i pracować w niej w innych miejscach. SZCZEGÓLNIE DOTYCZY TO OBUWIA!
  6. Stosować maty dezynfekcyjne w wejściach i wyjściach z budynków, w których utrzymywany jest drób.
  7. Pamiętać o zgłaszaniu niezwłocznie do odpowiednich osób i instytucji (lekarz weterynarii prywatnej praktyki, powiatowy lekarz weterynarii, wójt, burmistrz, prezydent miasta) podejrzenia wystąpienia choroby zakaźnej drobiu.

Czytaj także: Ptasia grypa w Wielkopolsce. Jest ostrzeżenie dla województwa lubuskiego

Co trzeba widzieć o ptasiej grypie

Grypa ptaków to niezwykle zakaźna i zaraźliwa choroba wirusowa drobiu, która może powodować śmiertelność nawet do 100 procent.

Zakażone ptaki wydalają wirus w dużych ilościach przede wszystkim z:

  • kałem
  • wydzieliną z oczu
  • wydzieliną z dróg oddechowych
  • wydychanym powietrzem.

Na zakażenie wirusami grypy ptaków podatne są prawie wszystkie gatunki ptaków zarówno domowych (drób), jak i dzikich wolno żyjących, jednak stopień wrażliwości poszczególnych gatunków jest zróżnicowany:

  • kury i indyki - duża wrażliwość na zakażenie i występowanie klinicznej postaci choroby
  • kaczki i gęsi - wrażliwość na zakażenie wszystkimi szczepami wirusa ptasiej grypy, ale tylko niektóre bardzo zjadliwe wirusy wywołują kliniczną postać choroby. Drób wodny uważa się za potencjalny rezerwuar i źródło wirusa dla drobiu
  • perliczki, przepiórki, bażanty i kuropatwy - wrażliwość podobna jak u kur i indyków;
  • strusie - u strusi występują objawy oddechowe i nerwowe, biegunka, osłabienie i upadki. Emu jest mniej wrażliwe, nie występują objawy kliniczne ani upadki
  • ptaki trzymane w klatkach, włączając papugowate i śpiewające – wirus nie był dotąd stwierdzany u ptaków trzymanych w klatkach.

Wirus grypy ptaków może zachowywać aktywność w środowisku kurnika przez 5 tygodni, zatem istotne jest przy podejrzeniu lub stwierdzeniu choroby, zabezpieczenie pomieszczeń, sprzętu, nawozu oraz dokładne ich oczyszczenie i odkażenie.

Wirusy grypy są wrażliwe na powszechnie stosowane środki dezynfekcyjne oraz detergenty. Niszczy go również obróbka termiczna np. smażenie, gotowanie.

Drogi zakażenia

Zakażenie następuje głównie drogą oddechową i pokarmową. Najbardziej prawdopodobnym źródłem zakażenia drobiu domowego jest bezpośredni lub pośredni kontakt z wędrującymi ptakami dzikimi, zwykle ptactwem wodnym.

Rozprzestrzenienie wirusa może następować również poprzez zanieczyszczoną paszę, wodę, nawóz, ściółkę, sprzęt i środki transportu.

Bardzo ważną rolę w rozprzestrzenianiu wirusa grypy ptaków odgrywa człowiek, który poprzez zanieczyszczone ubranie, obuwie, sprzęt i produkty może przyczynić się do rozprzestrzeniania choroby.

Objawy grypy ptaków

Przebieg i objawy kliniczne zakażeń grypy ptaków są zróżnicowane i zależą od zjadliwości wirusa, gatunku i wieku ptaków, towarzyszących zakażeń i stresogennych wpływów środowiska.

Objawy wysoce zjadliwej grypy ptaków to:

  • depresja
  • silne łzawienie
  • kichanie, duszność
  • obrzęk zatok podoczodołowych,
  • sinica grzebienia i dzwonków,
  • obrzęk głowy,
  • nastroszenie piór,
  • biegunka,
  • objawy nerwowe;
  • gwałtowny spadek lub zatrzymanie produkcji jaj,
  • skorupy miękkie,
  • ostatnie jaja zwykle bez skorup;
  • nagłe padnięcia bez widocznych objawów lub padnięcia w ciągu 24-48 godzin od pierwszych objawów.

Śmiertelność może dochodzić do 100 procent.

Zgłoszenie podejrzenia wystąpienia ptasiej grypy

Posiadacz drobiu powinien zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii albo najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej o wystąpieniu u drobiu następujących objawów klinicznych:

  • zwiększona śmiertelność;
  • znaczący spadek pobierania paszy i wody;
  • objawy nerwowe takie jak: drgawki, skręt szyi, paraliż nóg i skrzydeł, niezborność ruchów;
  • duszność;
  • sinica i wybroczyny;
  • biegunka;
  • nagły spadek nieśności.

W przypadku znalezienia padłych ptaków należy zawiadomić powiatowego lekarza weterynarii lub najbliższy podmiot świadczący usługi z zakresu medycyny weterynaryjnej.

Zagrożenie dla ludzi

Jak dotychczas nie stwierdzono na świecie ani jednego przypadku zakażenia wirusem HPAI/H5N8 u człowieka. Badania genetyczne wirusa H5N8 wykrytego w Polsce wskazują na typowy profil, charakterystyczny dla wirusów ptasich i brak głównych cech przystosowawczych do organizmu człowieka.

Biorąc jednak pod uwagę ewolucyjne pochodzenie wirusów H5N8 od H5N1 oraz generalnie dużą zmienność wirusów grypy, wskazana jest pewna ostrożność, szczególnie u osób zawodowo mających kontakt z drobiem i ptakami dzikimi.

Zaleca się stosowanie rutynowych zasad higieny, takich jak mycie rąk ciepłą wodą z mydłem oraz unikanie bezpośredniego kontaktu z drobiem chorym, padłym ptactwem dzikim oraz przedmiotami, na których znajdują się ślady ptasich odchodów.

Wirus szybko ginie w produktach drobiarskich poddanych obróbce termicznej.

Czytaj także: Rzeź w lubuskich lasach. Myśliwi zabiją ponad 2 tysiące dzików. Jest rozporządzenie wojewody

Polecamy także: Wilków jest coraz więcej. Czy należy się ich obawiać?

Mapa występowania wilków w Lubuskiem. Nasi Czytelnicy stanęl...

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3