Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rolada z ziemniaków ze szpinakiem i kotlety de volaille z serem - Lubuskie Smaki cz. 5

Paweł Kamiński
Paweł Kamiński
Wideo
od 16 lat
W najnowszej odsłonie cyklu Lubuskie Smaki członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Janczewie - Regina Żebrowska, Krystyna Podsiadło, Barbara Szymczak zapraszają na Roladę z ziemniaków ze szpinakiem, kotlety de volaille z serem.

Sałatka

4 ziemniaki fioletowe
3 marchewki
1 puszka fasoli białej
3 gałązki selera naciowego
garść rukoli
sos do sałatki
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżki oleju rydzowego ( w naszym przepisie użyłyśmy oleju z prażonych orzechów włoskich)
sól i pieprz świeżo mielony

Wykonanie
Ziemniaki i marchewkę ugotować w wodzie, ostudzić obrać i pokroić w grubszą kostkę Fasolę odcedzić na sitku seler pokroić w kosteczkę Wszystkie podane składniki wymieszać razem przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym przełożyć do szklanej miski wyłożoną rukolą Składniki na sos połączyć ze sobą przyprawić solą i pieprzem polać sałatę delikatnie wymieszać , można posypać czarnym sezamem do dekoracji

Rolada z ziemniaków ze szpinakiem

składniki

1 kg ziemniaków gotowanych
1 szklanka mąki ziemniaczanej
1 jajko
400 g szpinaku mrożonego ( może być świeży )
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól i pieprz świeżo mielony
folia spożywcza do zawinięcia rolady

Wykonanie
Na patelnie włożyć masło dodać szpinak podsmażać na wolnym ogniu .Gdy szpinak będzie odmrożony dodać pokrojony drobniutko czosnek przyprawić solą i pieprzem świeżo mielonym ,Odstawić do przestygnięcia .Ziemniaki przekręcić przez maszynkę do mięsa lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków . Ziemniaki wyłożyć na stolnice dodać mąkę jajko wyrobić ciasto Tak przygotowane ciasto rozwałkować na foli spożywczej równo miernie grubości 1 cm ,zostawiając po 2 cm od brzegu foli Na rozwałkowane ciasto rozkładamy przestudzony szpinak .Delikatnie zwijamy roladę owijamy folią ,zawiązujemy oba końce foli .Tak przygotowaną roladę gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie, około 15 minut na wolnym ogniu. Po ugotowaniu wykładamy na półmisek delikatnie rozwijając z folii. Kroimy w grube plastry podajemy na gorąco jak i na zimno .Pozdrawiam i życzę Smacznego.

Kotlety de volaille z serem

Prosta wersja przyrządzenia filetów z kurczaka, wykwintna, z niespodzianką w środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują

Składniki:
2 filety z kurczaka
4 plastry sera żółtego Gouda
4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej
papryka mielona słodka
sól, świeżo zmielony pieprz

Ponadto
2 jajka
2 łyżki mleka
mąka
bułka tarta
smalec gęsi lub olej do smażenia

Wykonanie:
Filety myjemy przekrawamy na pół bardzo delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy, na każdą pierś kładziemy po plasterku sera i szynki. Pierś zwijamy,obtaczamy w mące następnie w rozmąconym jajku z dodatkiem mleka, na koniec w bułce tartej .
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor.

Przepisy dostępne na www.kgwjanczewo.blogspot.com

Dania przygotowano w "Let’s Cook"

Let’s Cook Studio Kulinarne

Let’s Cook Studio Kulinarne w Gorzowie Wielkopolskim Zaprasza na Warsztaty Kulinarne dla dzieci i dorosłych, dla szkół i przedszkoli a także dla Firm. Studio kulinarne Let’s cook powstało z miłości do jedzenia – Zapraszam Monika Reinhardt.

www.letscook.com.pl
Telefon : 512 466 570
Mail : [email protected]

Adres :
Gorzów Wielkopolski
ul Niepodleglości 26 /H19

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska