Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sałatka, pieczone ziemniaczki i deser z marchewek

(staw)
Fot. DoGiTouch
Gratulujemy Jadwidze Drzewieckiej wygranej - książki kulinarnej i zestawu przypraw Galeo. Drodzy Czytelnicy czas już pomyśleć o przepisach na grilla.

Czekamy na wasze pomysły, bo będziemy teraz spędzać więcej czasu na działkach, w ogródkach i ze znajomymi na wycieczkach. Przepisy jak zwykle prosimy nadsyłać na adres redakcji: "Gazeta Lubuska", al. Niepodległości 25, 65-042 Zielona Góra z dopiskiem "przepisy kulinarne" lub na maila: [email protected].
Zachęcamy, nagrody czekają.

SAŁATKA WIOSENNA

Składniki: 6 jajek, 100 g żółtego sera w kawałku, szczypiorek, pęczek rzodkiewki, kilka łyżek majonezu, sól, kilka liści sałaty.

Przygotowanie: jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy plasterki lub dużą kostkę. Szczypiorek myjemy i drobno siekamy. Żółty ser i rzodkiewki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mieszamy ze szczypiorkiem i jajkami. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Do sałatki dodajemy majonez, delikatnie mieszamy, doprawiamy solą. Układamy na liściach sałaty.

MARMOLADKI

Składniki: 1 kg marchewki, 3 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 5 ml esencji pomarańczowej, cukier do posypania.

Przygotowanie: umytą i oskrobaną marchew ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z cukru i wody gotujemy syrop (ok. 2-3 minut). Do syropu dodajemy marchewkę i gotujemy na wolnym ogniu, często mieszając. W trakcie gotowania dodajemy esencję pomarańczową. Gotujemy aż sok odparuje i cała masa całkowicie zgęstnieje. Masę marchewkową wlewamy na płytki półmisek, uprzednio wypłukany zimną wodą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Zimną kroimy w kwadraciki. Zdejmujemy nożem i posypujemy grubym cukrem kryształem. Można też z lekko ostudzonej masy formować (dłońmi zwilżonymi wodą) nieduże kulki i obtaczać w cukrze.

ZIEMNIAKI PO CABAŃSKU

Składniki: 2-3 kg ziemniaków, 3 cebule, 4 marchewki, duży kawałek wędzonego boczku, 2 kiełbasy, 3 liście kapusty, natka pietruszki lub koperek, pieprz, sól.

Przygotowanie: warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Garnek żeliwny lub gliniany wykładamy boczkiem. Warstwami układamy pokrojone w ósemki lub grube plastry ziemniaki, pokrojoną w krążki cebulę i plastry marchewki oraz kiełbasy. Każdą warstwę solimy, pieprzymy i posypujemy zieleniną. Na wierzchu powinny znaleźć się ziemniaki i liście kapusty. Przykrywamy pergaminem. Pieczemy do miękkości.

CIASTO CEBULOWE Z BOCZKIEM

Składniki: 250 g mąki, 80 g masła, 1 kg cebuli, 2 łyżeczki ostrej musztardy, 3 ząbki czosnku, 400 g wędzonego boczku, 300 ml śmietany, 3 jajka, 2 żółtka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek.

Przygotowanie: do mąki dodajemy żółtka, solimy, obkładamy kawałkami zimnego masła, siekamy nożem, dodajemy 75 ml ziemnej wody i zagniatamy. Formujemy kulę, zawijamy w folię i na 45 minut wkładamy do lodówki. Obieramy cebule i czosnek. Cebule kroimy w plasterki, czosnek drobno siekamy. Pokrojony w kostkę boczek przesmażamy na patelni, lekko rumieniąc. Dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli, solimy. Dodajemy czosnek, posypujemy łyżką mąki i chwilę smażymy. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę mieszamy z jajkami i żółtkiem, dodajemy musztardę i przyprawy, zalewamy ciepłą cebulę. Ciasto rozwałkowujemy na placek o średnicy 30 cm i wykładamy nim spód i boki tortownicy. Spód nakłuwamy widelcem. Wykładamy masę cebulową i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni C. Pieczemy ok. godziny.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska