Konkurs kulinarny:**Wygraj zaproszenie na warsztaty kulinarne**
Składniki:
-4 Udka lub ćwiartki z kurczaka
-2 średniej wielkości marchewki
-2 śr. wielkości pietruszki
-2 śr. wielkości cebule
-5 ząbków czosnku
-sos sojowy jasny
-sól
-pieprz
-słodka papryka
-majeranek
-olej
-woda
Przygotowanie:
W misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sporo sosu sojowego 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek, 3 ząbki czosnku, do marynaty dodajemy pokrojone warzywa i udka lub ćwiartki. Marynujemy przynajmniej 1 godzinę.
(marynata powinna mieć dość intensywny smak)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż się porządnie przyrumieni dolewamy wody.
(nie przykrywamy całego kurczaka) i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
W międzyczasie przewracamy kurczaka 2 razy.
Sos odlewamy do garnka i (kurczak leży w piekarniku na 100 stopniach żeby nie wystygł jego skórka powinna być chrupiąca)) w razie konieczności odparowujemy nadmiar płynu i ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy 2 ząbki czosnku, miksujemy wszystko i w ten sposób zagęścimy sos.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?