MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Sprawdzony przepis na udka

Redakcja
Zdjęcie symboliczne.
Zdjęcie symboliczne. sxc.hu
To już drugi przepis nadesłany na nasz konkurs, w którym do wygrania jest zaproszenie na warsztaty kulinarne Macieja Ostrowskiego organizowane przez Studio Kulinarne Look & Cook w Zielonej Górze. Czytelniczka Renata Babenko zdradza, jak przygotować idealnego kurczaka.

Konkurs kulinarny:**Wygraj zaproszenie na warsztaty kulinarne**

Składniki:
-4 Udka lub ćwiartki z kurczaka
-2 średniej wielkości marchewki
-2 śr. wielkości pietruszki
-2 śr. wielkości cebule
-5 ząbków czosnku
-sos sojowy jasny
-sól
-pieprz
-słodka papryka
-majeranek
-olej
-woda

Przygotowanie:
W misce przygotowujemy marynatę. Wlewamy sporo sosu sojowego 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, paprykę słodką, majeranek, 3 ząbki czosnku, do marynaty dodajemy pokrojone warzywa i udka lub ćwiartki. Marynujemy przynajmniej 1 godzinę.
(marynata powinna mieć dość intensywny smak)
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Kurczaka wraz z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż się porządnie przyrumieni dolewamy wody.
(nie przykrywamy całego kurczaka) i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni.
W międzyczasie przewracamy kurczaka 2 razy.
Sos odlewamy do garnka i (kurczak leży w piekarniku na 100 stopniach żeby nie wystygł jego skórka powinna być chrupiąca)) w razie konieczności odparowujemy nadmiar płynu i ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy 2 ząbki czosnku, miksujemy wszystko i w ten sposób zagęścimy sos.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska