Pokaz organizowany jest corocznie przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, która swoją filię, a nawet winnicę posiada we włoskim Lozano. Przez kilka dni drużyny młodych adeptów sztuki gastronomicznej sprawdzają się w rozmaitych konkursach o tematyce kulinarnej i aranżacyjnej.
Tapetowanie i prasowanie
Na tegoroczną edycję konkursu pojechał czteroosobowy zespół, reprezentujący klasy: II i III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z ZST w Lubsku.
Liderem grupy, która okazała się najlepsza wśród 30 drużyn z całej Polski, był Łukasz Chudzik z III TŻ. - W ubiegłym roku zajęliśmy czwarte miejsce i postanowiliśmy ten wynik poprawić. Pierwszy dzień konkursu polegał na aranżacji swojego stoiska, łącznie z tapetowaniem ścian, układaniem dywanów, ubieraniem choinki, prasowaniem obrusów i firanek - opowiada.
- Oceniana była aranżacja wigilijnego stołu. Przywieźliśmy ze sobą zastawę i wszystkie elementy dekoracji, w tym: świeczki, zioła, przyprawy, kawę, kwiaty. Pomysłodawcą tegorocznej aranżacji była Agnieszka Deszczyńska, nauczycielka z naszej szkoły - opowiada Paulina Kwiatkowska z III TŻ, która także po raz drugi reprezentowała ZST w konkursie.
- Dodatkowo podczas otwarcia stoisk częstowaliśmy gości ciasteczkami z własnego wypieku, które wcześniej przygotowały klasy z naszej szkoły policealnej - dodaje Monika Samonek z II TŻ.
Drugiego dnia konkursu już od godziny 7.00 uczniowie gotowali potrawy i byli cały czas oceniani przez profesjonalnych kucharzy. Wieczorem podczas degustacji potraw przez komisję sędziowską Łukasz odpowiadał na pytania członków jury i przekonywał do zastosowanych przez zawodników z Lubska technik kulinarnych.
Przygotują każdą imprezę
Ostatni dzień był urozmaicony wieloma atrakcjami: pokazem barmańskim, kelnerskim i gastronomicznym oraz wycieczką. Wieczorem na specjalnej gali rozdano nagrody. Zespół z Lubska otrzymał dyplomy, medal, profesjonalne noże, stylową lampę, książki kucharskie oraz wiele gadżetów.
- Bardzo duże wrażenie zrobił na nas wystrój szkoły, ogromne lustra, stylizowane meble, kryształowe żyrandole, dywany, perfekcyjne wyposażenie kuchni, restauracja prowadzona przez studentów, kawiarnia w ogrodzie zimowym - Ewa Kulas z II TŻ z zachwytem wspomina pobyt w Poznaniu.
- Nasz zespół swoje umiejętności zyskał podczas zajęć praktycznych związanych m.in. z przygotowywaniem w Lubsku okolicznościowych bankietów promujących szkołę. Tych czworo uczniów to utalentowani, młodzi ludzie, dla których gotowanie jest przyjemnością, a nawet zabawą. Oni po prostu kochają to, co robią - twierdzi Olga Białkowska, opiekun drużyny i nauczyciel technologii żywienia. - Uważam, że już teraz są w stanie przygotować każdą imprezę okolicznościową. Jestem z nich dumna.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?