Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Sukces młodych gastronomów z Zespołu Szkól Technicznych

Marek Sienkiewicz
Na członków jury czekały m. in. smakowite ciasteczka serwowane przez Monikę Samonek.
Na członków jury czekały m. in. smakowite ciasteczka serwowane przez Monikę Samonek. fot. Archiwum
Dużym sukcesem zakończył się udział uczniów ZST w VIII Ogólnopolskim Pokazie Regionalnych Stołów Wigilijnych. Po trzech dniach zmagań w Poznaniu jury przyznało lubszczanom pierwsze miejsce

Pokaz organizowany jest corocznie przez Wyższą Szkołę Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu, która swoją filię, a nawet winnicę posiada we włoskim Lozano. Przez kilka dni drużyny młodych adeptów sztuki gastronomicznej sprawdzają się w rozmaitych konkursach o tematyce kulinarnej i aranżacyjnej.

Tapetowanie i prasowanie

Na tegoroczną edycję konkursu pojechał czteroosobowy zespół, reprezentujący klasy: II i III Technikum Żywienia i Gospodarstwa Domowego z ZST w Lubsku.
Liderem grupy, która okazała się najlepsza wśród 30 drużyn z całej Polski, był Łukasz Chudzik z III TŻ. - W ubiegłym roku zajęliśmy czwarte miejsce i postanowiliśmy ten wynik poprawić. Pierwszy dzień konkursu polegał na aranżacji swojego stoiska, łącznie z tapetowaniem ścian, układaniem dywanów, ubieraniem choinki, prasowaniem obrusów i firanek - opowiada.

- Oceniana była aranżacja wigilijnego stołu. Przywieźliśmy ze sobą zastawę i wszystkie elementy dekoracji, w tym: świeczki, zioła, przyprawy, kawę, kwiaty. Pomysłodawcą tegorocznej aranżacji była Agnieszka Deszczyńska, nauczycielka z naszej szkoły - opowiada Paulina Kwiatkowska z III TŻ, która także po raz drugi reprezentowała ZST w konkursie.

- Dodatkowo podczas otwarcia stoisk częstowaliśmy gości ciasteczkami z własnego wypieku, które wcześniej przygotowały klasy z naszej szkoły policealnej - dodaje Monika Samonek z II TŻ.

Drugiego dnia konkursu już od godziny 7.00 uczniowie gotowali potrawy i byli cały czas oceniani przez profesjonalnych kucharzy. Wieczorem podczas degustacji potraw przez komisję sędziowską Łukasz odpowiadał na pytania członków jury i przekonywał do zastosowanych przez zawodników z Lubska technik kulinarnych.

Przygotują każdą imprezę

Ostatni dzień był urozmaicony wieloma atrakcjami: pokazem barmańskim, kelnerskim i gastronomicznym oraz wycieczką. Wieczorem na specjalnej gali rozdano nagrody. Zespół z Lubska otrzymał dyplomy, medal, profesjonalne noże, stylową lampę, książki kucharskie oraz wiele gadżetów.

- Bardzo duże wrażenie zrobił na nas wystrój szkoły, ogromne lustra, stylizowane meble, kryształowe żyrandole, dywany, perfekcyjne wyposażenie kuchni, restauracja prowadzona przez studentów, kawiarnia w ogrodzie zimowym - Ewa Kulas z II TŻ z zachwytem wspomina pobyt w Poznaniu.

- Nasz zespół swoje umiejętności zyskał podczas zajęć praktycznych związanych m.in. z przygotowywaniem w Lubsku okolicznościowych bankietów promujących szkołę. Tych czworo uczniów to utalentowani, młodzi ludzie, dla których gotowanie jest przyjemnością, a nawet zabawą. Oni po prostu kochają to, co robią - twierdzi Olga Białkowska, opiekun drużyny i nauczyciel technologii żywienia. - Uważam, że już teraz są w stanie przygotować każdą imprezę okolicznościową. Jestem z nich dumna.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska