Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne przepisy czytelników

Redakcja
Przedstawiamy wybrane przepisy na święta.
Przedstawiamy wybrane przepisy na święta.
Prezentujemy wybrane przepisy od naszych czytelników.

Wszystkie nadesłane przepisy zostały wydane w specjalnej Książce Kulinarnej Czytelników, dołączonej dziś do "Dobrego Piątku" w Gazecie Lubuskiej.

Prezentujemy niektóre z nich:

Barszcz czerwony z ziemniakami
Nadesłał Pan: Zygmunt Dyszczyński z Nowych Czapli

Składniki:

  • kg buraków,
  • włoszczyzna,
  • kilka suszonych grzybów,
  • cytryna,
  • 6 ziemniaków,
  • sól, świeżo zmielony pieprz.


    Przygotowanie:

    Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Miękkie wyjąć z wywaru i można dodać je do kapusty lub kulebiaka. W tym samym wywarze ugotować włoszczyznę i także ją wyjąć. Oddzielnie ugotować starte buraki. Dodać sól, sok z cytryny i odcedzić. Połączyć oba wywary i doprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grube plasterki. Foremką do ciastek wycinać gwiazdki. Barszcz podawać z ziemniaczanymi gwiazdkami.

    Karp po lubsku
    Nadesłał Pan: Zygmunt Dyszczyński z Nowych Czapli


    Składniki:
  • 80 dag filetów z karpia,
  • włoszczyzna,
  • cebula,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 - 3 łby karpi,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 goździki,
  • 8 ziaren pieprzu,
  • sól,
  • masło,

    Sos
  • 2 łyżki masła,
  • łyżka mąki,
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • 5 dag piernika,
  • 5 dag rodzynek,
  • 5 dag posiekanych migdałów,
  • sok i skórka z cytryny,
  • łyżka miodu.

    Przygotowanie:

    Cebulę i włoszczyznę pokroić, gotować 45 minut w wywarze z 3 skrzeli. Wywar przecedzić, zalać nim filety i gotować 15 minut. Wyjąć, usunąć ości i ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu. Wywar odparować do połowy objętości. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Rozprowadzić wywarem i zagotować. Wlać wino, dodać miód, piernik, migdały, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Zagotować, polać sosem rybę. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.

    Karp z kapustą
    Nadesłała Pani: Elżbieta Sauer z Sulechowa


    Składniki:
  • 1 karp (ok. 2 kilo),
  • 40 dag kiszonej kapusty,
  • 20 dag prawdziwków,
  • cebula,
  • 3 łyżki masła,
  • łyżka oleju,
  • mielony kminek, sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    Rybę wypatroszyć i zatrzeć solą. Grzyby okroić, podsmażyć na maśle i dodać posiekaną cebulę. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić i wymieszać z cebulą i grzybami. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kapustę, mieszając podgrzewać, aż odparuje cały płyn. Doprawianym nadzieniem wypełnić karpia. Rybę włożyć do brytfanki i posmarować masłem. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C.

    .

    Pieczarki w cieście naleśnikowym
    Nadesłał Pan: Teodor Maciejewski z Gorzowa Wielkopolskiego


    Składniki:
  • 80 dag dużych pieczarek,
  • 40 dag mąki,
  • 2 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • pół szklanki wody,
  • sok z cytryny,
  • olej do smażenia,
  • majeranek,
  • sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    Pieczarki umyć, osączyć i odciąć ogonki przy kapeluszu. Oprószyć solą, pieprzem, majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Z mąki, mleka, jajek i wody przygotować ciasto nieco gęściejsze od naleśnikowego. Posolić i pieczarki maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.

    Ryba po grecku
    Nadesłała Pani: Monika Grzelczak


    Składniki:
  • 6 sztuki marchwi,
  • oliwa (odrobina),
  • 3 sztuki pietruszki,
  • przecier pomidorowy,
  • ryba - mintaj, dorsz lub morszczuk (6 filetów),
  • seler,
  • sól, pieprz, cukier.

    Przygotowanie:

    Usmażyć rybę. Warzywa zetrzeć, dodać trochę wody, osolić, dodać troszkę oliwy i gotować do miękkości. Na koniec wrzucić przecier, pieprz, cukier biały kryształ - do smaku. Rybę zalać gorącymi warzywami. Podawać zimne. Na Boże Narodzenie możemy także zrobić to z karpia.

    Sałatka warstwowa z kurczaka
    Nadesłała Pani: Zofia Bandura z Międzyrzecza


    Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1/2 paczki przyprawy gyros,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 cebule,
  • keczup,
  • ogórek konserwowy,
  • kukurydza,
  • majonez,
  • kapusta pekińska.

    Przygotowanie:

    Kurczaka pokroić w cienkie paski. Przyprawę gyros rozmieszać w wodzie i zalać mięso na pół godziny. Mięso obsmażyć, wraz z pokrojoną cebulą. Układać w salaterce w kolejności: mięso, cebula, keczup, pokrojony w kostkę ogórek konserwowy, kukurydza, majonez i kapusta pekińska.

    Sałatka zimowa
    Nadesłała Pani: Zofia Bandura z Międzyrzecza


    Składniki:
  • puszka kukurydzy,
  • 20 dag żółtego sera,
  • 10 suszonych śliwek,
  • gruby plaster szynki,
  • mały majonez,
  • natka, sól, pieprz.

    Przygotowanie:

    Kukurydzę odsączyć, a ser zetrzeć na tarce. Śliwki namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Do naczynia włożyć ser, kukurydzę, śliwki i szynkę. Dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku i posypać posiekaną natką.

    .

    Śledzie z pomarańczą po żydowsku
    Nadesłał Pan: Teodor Maciejewski z Gorzowa Wielkopolskiego


    Składniki:
  • 60 dag matiasów,
  • szklanka mleka,
  • 30 dag pomarańczy,
  • 20 dag cebuli,
  • 30 dag kiszonych ogórków,
  • 15 dag majonezu,
  • sól, pieprz,
  • pomarańcza do dekoracji.

    Przygotowanie:
    Filety namoczyć w mleku przez 30 minut. Posiekać obrane pomarańcze, cebulę i ogórki. Wymieszać z majonezem i doprawić. Śledzie ułożyć na półmisku i polać sosem. Dekorować ćwiartkami pomarańczy. Wstawić na pół godziny do lodówki, przełożyć do pucharków i udekorować.

    Szaszłyk ze śledzi
    Nadesłała Pani: Elżbieta Sauer z Sulechowa


    Składniki:

  • 4 filety z matiasów,
  • 4 marynowane pieczarki,
  • 8 marynowanych szalotek,
  • czerwona papryka,
  • 4 zielone oliwki,
  • 8 owoców winogrona,
  • 2 łyżki oleju,
  • łyżka soku z cytryny,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki.

    Przygotowanie:

    Filety namoczyć, odsączyć i pokroić wzdłuż na połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę pokroić na kwadraciki, a oliwki wzdłuż na pół. Na wykałaczki nadziewać zrolowane śledzie i pozostałe składniki. Olej połączyć z sokiem z cytryny i słodką papryką. Sosem polać szaszłyki i odstawić na godzinę do lodówki.

    Wigilijna kapusta z grochem
    Nadesłała Pani: Monika Grzelczak


    Składniki:
  • kg kapusty kiszonej,
  • 50 dag łuszczonego grochu,
  • cebula,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • pieprz, sól.

    Przygotowanie:

    Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać, drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez ok. 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić pod przykryciem jeszcze około godziny. Groch wymieszać z kapustą i całość doprawić.

    Wigilijne pierogi ze śliwkami
    Nadesłała Pani: Zofia Bandura z Międzyrzecza


    Składniki:
  • 40 dag mąki,
  • żółtko,
  • łyżka oleju,
  • 3/4 szklanki gorącej wody,
  • sól,
  • 25 dag suszonych śliwek bez pestek,
  • olej do smażenia,
  • łyżka cukru pudru.

    Przygotowanie:

    Do przesianej na stolnice mąki dodać żółtko, olej, wodę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty 6 - 8 cm. Namoczone śliwki (odsączone) ułożyć na kwadratach ciasta, zlepić w trójkąty. Gotowe pierogi położyć na rozgrzanej patelni z olejem i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska