Wszystkie nadesłane przepisy zostały wydane w specjalnej Książce Kulinarnej Czytelników, dołączonej dziś do "Dobrego Piątku" w Gazecie Lubuskiej.
Prezentujemy niektóre z nich:
Barszcz czerwony z ziemniakami
Nadesłał Pan: Zygmunt Dyszczyński z Nowych Czapli
Składniki:
Przygotowanie:
Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Miękkie wyjąć z wywaru i można dodać je do kapusty lub kulebiaka. W tym samym wywarze ugotować włoszczyznę i także ją wyjąć. Oddzielnie ugotować starte buraki. Dodać sól, sok z cytryny i odcedzić. Połączyć oba wywary i doprawić. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grube plasterki. Foremką do ciastek wycinać gwiazdki. Barszcz podawać z ziemniaczanymi gwiazdkami.
Karp po lubsku
Nadesłał Pan: Zygmunt Dyszczyński z Nowych Czapli
Składniki:
Sos
Przygotowanie:
Cebulę i włoszczyznę pokroić, gotować 45 minut w wywarze z 3 skrzeli. Wywar przecedzić, zalać nim filety i gotować 15 minut. Wyjąć, usunąć ości i ułożyć w posmarowanym masłem naczyniu. Wywar odparować do połowy objętości. Zrobić zasmażkę z 2 łyżek masła i łyżki mąki. Rozprowadzić wywarem i zagotować. Wlać wino, dodać miód, piernik, migdały, rodzynki, sok i skórkę z cytryny. Zagotować, polać sosem rybę. Piec ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni C.
Karp z kapustą
Nadesłała Pani: Elżbieta Sauer z Sulechowa
Składniki:
Przygotowanie:
Rybę wypatroszyć i zatrzeć solą. Grzyby okroić, podsmażyć na maśle i dodać posiekaną cebulę. Kapustę opłukać, odcisnąć, pokroić i wymieszać z cebulą i grzybami. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kapustę, mieszając podgrzewać, aż odparuje cały płyn. Doprawianym nadzieniem wypełnić karpia. Rybę włożyć do brytfanki i posmarować masłem. Piec 40 minut w temperaturze 190 stopni C.
.
Pieczarki w cieście naleśnikowymNadesłał Pan: Teodor Maciejewski z Gorzowa Wielkopolskiego
Składniki:
Przygotowanie:
Pieczarki umyć, osączyć i odciąć ogonki przy kapeluszu. Oprószyć solą, pieprzem, majerankiem, skropić sokiem z cytryny. Z mąki, mleka, jajek i wody przygotować ciasto nieco gęściejsze od naleśnikowego. Posolić i pieczarki maczać w cieście i smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
Ryba po grecku
Nadesłała Pani: Monika Grzelczak
Składniki:
Przygotowanie:
Usmażyć rybę. Warzywa zetrzeć, dodać trochę wody, osolić, dodać troszkę oliwy i gotować do miękkości. Na koniec wrzucić przecier, pieprz, cukier biały kryształ - do smaku. Rybę zalać gorącymi warzywami. Podawać zimne. Na Boże Narodzenie możemy także zrobić to z karpia.
Sałatka warstwowa z kurczaka
Nadesłała Pani: Zofia Bandura z Międzyrzecza
Składniki:
Przygotowanie:
Kurczaka pokroić w cienkie paski. Przyprawę gyros rozmieszać w wodzie i zalać mięso na pół godziny. Mięso obsmażyć, wraz z pokrojoną cebulą. Układać w salaterce w kolejności: mięso, cebula, keczup, pokrojony w kostkę ogórek konserwowy, kukurydza, majonez i kapusta pekińska.
Sałatka zimowa
Nadesłała Pani: Zofia Bandura z Międzyrzecza
Składniki:
Przygotowanie:
Kukurydzę odsączyć, a ser zetrzeć na tarce. Śliwki namoczyć, wydrylować i pokroić w cienkie paski. Szynkę pokroić w kostkę. Do naczynia włożyć ser, kukurydzę, śliwki i szynkę. Dodać majonez, wymieszać, doprawić do smaku i posypać posiekaną natką.
.
Śledzie z pomarańczą po żydowskuNadesłał Pan: Teodor Maciejewski z Gorzowa Wielkopolskiego
Składniki:
Przygotowanie:
Filety namoczyć w mleku przez 30 minut. Posiekać obrane pomarańcze, cebulę i ogórki. Wymieszać z majonezem i doprawić. Śledzie ułożyć na półmisku i polać sosem. Dekorować ćwiartkami pomarańczy. Wstawić na pół godziny do lodówki, przełożyć do pucharków i udekorować.
Szaszłyk ze śledzi
Nadesłała Pani: Elżbieta Sauer z Sulechowa
Składniki:
Przygotowanie:
Filety namoczyć, odsączyć i pokroić wzdłuż na połowę. Pieczarki podzielić na pół. Paprykę pokroić na kwadraciki, a oliwki wzdłuż na pół. Na wykałaczki nadziewać zrolowane śledzie i pozostałe składniki. Olej połączyć z sokiem z cytryny i słodką papryką. Sosem polać szaszłyki i odstawić na godzinę do lodówki.
Wigilijna kapusta z grochem
Nadesłała Pani: Monika Grzelczak
Składniki:
Przygotowanie:
Groch umyć i namoczyć na noc w letniej wodzie. Następnego dnia ugotować go w tej samej wodzie. Kapustę wypłukać, drobno pokroić, zalać wodą, dodać przyprawy i gotować w odkrytym naczyniu przez ok. 45 minut. Dodać przesmażoną cebulę, przykryć i dusić pod przykryciem jeszcze około godziny. Groch wymieszać z kapustą i całość doprawić.
Wigilijne pierogi ze śliwkami
Nadesłała Pani: Zofia Bandura z Międzyrzecza
Składniki:
Przygotowanie:
Do przesianej na stolnice mąki dodać żółtko, olej, wodę i szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wyrobić. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty 6 - 8 cm. Namoczone śliwki (odsączone) ułożyć na kwadratach ciasta, zlepić w trójkąty. Gotowe pierogi położyć na rozgrzanej patelni z olejem i usmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?