Między tymi skrajnościami mieści się większość z nas.
Kiedyś barszcz robiono z buraków, dziś z gotowego koncentratu i też może być całkiem smaczny. Gdyby jednak kogoś naszła ochota na powrót do tradycji, wystarczy skorzystać z naszego przepisu dla ambitnych. Można też zadziwić rodzinę i gości np. własnoręcznie wykonanym pasztetem.
Barszcz dla ambitnych
Składniki:
Przygotowanie:
1. Buraki obrać, pokroić w plastry. Podobnie postąpić z selerem, marchwią. Dorzucić suszone grzyby. Zalać wodą (tak żeby przykryła warzywa) i gotować.
2. W tym czasie opiec cebulę i dodać do garnka z warzywami, dorzucając też por.
3. Wlać wino, wrzucić ziarnka pieprzu, majeranek, ćwiartki jabłka (usunąć gniazda nasienne) i pokrojone ząbki czosnku. Gotować jeszcze na małym ogniu 8-10 minut.
4. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.
5. Na drugi dzień odcedzić i doprawić do smaku. Dobrze podgrzać, ale nie gotować, bo straci kolor.
Pasztet w kruchym cieście
Składniki pasztetu:
Składniki ciasta:
Przygotowanie:
1. Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki.
2.Wołowinę podgotować, dodać warzywa i gotować dalej na niedużym ogniu.
3. Dorzucić boczek, a po kwadransie kawałek kurczaka lub filet drobiowy. Gotować, aż mięsa będą miękkie, dodając kilka ziarenek ziela angielskiego i parę listków laurowych.
4. Surową wieprzowinę zemleć.
5. Pokroić drobniutko cebulę i podsmażyć, dodając wieprzowinę.
6. Wyjąć wołowinę, boczek i kurczaka z garnka, ostudzić, obrać mięso z kurczaka.
7. Mięsa, cebulę z wieprzowiną, warzywa wraz z ziarenkami ziela angielskiego i listkami laurowymi przepuścić dwa-trzy razy przez maszynkę. Można też użyć do tego miksera z nożem do mięsa.
8. Do pasztetowej masy dodać cztery żółtka. Doprawić całość do smaku.
9. Z białek ubić pianę i wymieszać z pasztetem.
10. Formę do pieczenia (może to być tortownica) posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem. Napełnić masą pasztetową. Przykryć resztą ciasta.
11. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. pół godziny, potem obniżyć temp. do 175 st. i piec jeszcze 45 min.
Ważne! Na środku ciasta wyciąć kółko i wstawić w nie "komin" z folii aluminiowej. Inaczej ciasto się pomarszczy, bo gromadzące się podczas pieczenia gazy nie będą miały drogi ujścia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?