Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Święta smakowite i tradycyjne

(zka)
Tylko samodzielnie przygotowane dania wigilijne dadzą nam prawdziwą satysfakcję przy świątecznym stole.
Tylko samodzielnie przygotowane dania wigilijne dadzą nam prawdziwą satysfakcję przy świątecznym stole. fot. Bartłomiej Kudowicz
Są dwie szkoły przygotowywania świątecznych dań: samodzielne zrobienie jak największej ich ilości lub kupienie gotowych.

Między tymi skrajnościami mieści się większość z nas.

Kiedyś barszcz robiono z buraków, dziś z gotowego koncentratu i też może być całkiem smaczny. Gdyby jednak kogoś naszła ochota na powrót do tradycji, wystarczy skorzystać z naszego przepisu dla ambitnych. Można też zadziwić rodzinę i gości np. własnoręcznie wykonanym pasztetem.

Barszcz dla ambitnych
Składniki:

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • duże kwaśne jabłko
  • marchew
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • garść suszonych grzybów
  • majeranek
  • sok z cytryny lub ocet winny
  • sól, pieprz ziarnisty, cukier.

    Przygotowanie:

    1. Buraki obrać, pokroić w plastry. Podobnie postąpić z selerem, marchwią. Dorzucić suszone grzyby. Zalać wodą (tak żeby przykryła warzywa) i gotować.
    2. W tym czasie opiec cebulę i dodać do garnka z warzywami, dorzucając też por.
    3. Wlać wino, wrzucić ziarnka pieprzu, majeranek, ćwiartki jabłka (usunąć gniazda nasienne) i pokrojone ząbki czosnku. Gotować jeszcze na małym ogniu 8-10 minut.
    4. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na dobę.
    5. Na drugi dzień odcedzić i doprawić do smaku. Dobrze podgrzać, ale nie gotować, bo straci kolor.

    Pasztet w kruchym cieście

    Składniki pasztetu:
  • kawałek rosołowej wołowiny
  • kawałek kurczaka
  • trochę wieprzowiny
  • surowy boczek
  • dwie bułki
  • cebula
  • cztery jajka
  • pieprz, sól
  • vegeta
  • warzywa
  • ziele angielskie
  • liście laurowe.

    Składniki ciasta:
  • 375 dag mąki
  • 175 dag margaryny
  • jajo
  • łyżeczka soli, dwie łyżki wody.

    Przygotowanie:

    1. Zagnieść kruche ciasto i wstawić do lodówki.
    2.Wołowinę podgotować, dodać warzywa i gotować dalej na niedużym ogniu.
    3. Dorzucić boczek, a po kwadransie kawałek kurczaka lub filet drobiowy. Gotować, aż mięsa będą miękkie, dodając kilka ziarenek ziela angielskiego i parę listków laurowych.
    4. Surową wieprzowinę zemleć.
    5. Pokroić drobniutko cebulę i podsmażyć, dodając wieprzowinę.
    6. Wyjąć wołowinę, boczek i kurczaka z garnka, ostudzić, obrać mięso z kurczaka.
    7. Mięsa, cebulę z wieprzowiną, warzywa wraz z ziarenkami ziela angielskiego i listkami laurowymi przepuścić dwa-trzy razy przez maszynkę. Można też użyć do tego miksera z nożem do mięsa.
    8. Do pasztetowej masy dodać cztery żółtka. Doprawić całość do smaku.
    9. Z białek ubić pianę i wymieszać z pasztetem.
    10. Formę do pieczenia (może to być tortownica) posmarować lekko olejem i wyłożyć ciastem. Napełnić masą pasztetową. Przykryć resztą ciasta.
    11. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. pół godziny, potem obniżyć temp. do 175 st. i piec jeszcze 45 min.

    Ważne! Na środku ciasta wyciąć kółko i wstawić w nie "komin" z folii aluminiowej. Inaczej ciasto się pomarszczy, bo gromadzące się podczas pieczenia gazy nie będą miały drogi ujścia.
  • Dołącz do nas na Facebooku!

    Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

    Polub nas na Facebooku!

    Kontakt z redakcją

    Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

    Napisz do nas!
    Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska