1/7
Świętujemy Międzynarodowy Dzień Pizzy! (przepisy Czytelniczek)
2/7
Składniki...
fot. Magdalena Konsewicz

Pizza

Składniki

*15 g świeżych drożdży
*100 ml letniej wody
*1/2 łyżeczki cukru
*2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
*200 g mąki
*1 łyżeczka soli

Sos pomidorowy
*przecier pomidorowy-pupla pomidorowa
*łyżka oliwy z oliwek extra virgin
*1 mała cebula pokrojona
*2 zmiażdżone ząbki czosnku
*1 liść laurowy
*1 łyżeczka oregano
*pieprz, sól
* ser mozarella
dodatki wg własnego uznania: pieczarki, czerwona papryka, brokuły, oliwki, szpinak

Przygotowanie:
Cebulę i czosnek podsmażyć chwilkę na patelni do zeszklenia (to zadanie dla rodzica!). Kiedy przestygną dodać przecier pomidorowy oregano i dokładnie wymieszać(to zadanie dla dziecka) Rozmieszać drożdże z woda i cukrem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10-15 minut. Mąkę z solą wsypać do miski, na środku zrobić wgłębienie w którym umieszczamy wyrośnięte drożdże. Dodać oliwę z oliwek i zagnieść jednolite ciasto. Wyrabiać aż stanie się gładkie i elastyczne (świetny trenig dla małych rączek!) Ciasto umieścić w szklanej misce, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia aż ciasto podwoi swoją objętość(dziecko pilnie obserwuje jak ciasto rośnie)
Po wyrośnięciu jeszcze raz zagnieść ciasto po czym rozwałkować ciasto i umieścić je na blasze do pieczenia pizzy i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Sosem pomidorowym równomiernie pokryć pizzę, dodać swoje ulubione dodatki (dziecko może puścić wodze fantazji podczas nakładania dodatków- może ułoży jakiś ciekawy wzór, a nawet krajobraz...) obłożyć pizzę kawałkami mozzarelli, posypać obficie oregano i wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec ok 15-20 minut do zarumienienia brzegów.

Autorka: Czytelniczka Magdalena Konsewicz

3/7
Składniki na ciasto...
fot. Anna Sobisz

Pizza

Składniki na ciasto

Dwie i pół szklanki mąki tortowej
Pół szklanki mleka (letniego)
Pół szklanki wody (letniej)
Jedna łyżeczka oleju roślinnego
Szczypta soli

Przygotowanie
Wsypujemy mąkę do miseczki. Rozdrabniamy drożdże w szklance i zalewamy letnim mlekiem i wodą- musimy mieszać aż do całkowitego rozpuszczenia drożdży. Następnie wlewamy rozpuszczone drożdże do miseczki z mąką, dodajemy sól oraz łyżeczkę oleju. Całość przez 15 minut rozrabiamy. Ciasto jest dobrze rozrobione, gdy nie przykleja się do dłoni i nie jest za suche, musi się łatwo formować. Tak wyrobione ciasto odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.

Gotowe ciasto formujemy i układamy. Ja użyłam papieru do pieczenia, ale można też blachy. Niestety nie miałam wałka, więc miałam troszkę trudniejsze zadanie, na szczęście jakoś sobie poradziłam i mniej więcej uzyskałam taki kształt, jaki planowałam. Ciasto posmarowałam koncentratem pomidorowym, następnie ułożyłam ser, szynkę, pomidory, ogórek zielony, bazylię i jeszcze raz ser. Kwestia tego, z czym chcecie pizzę. Może ona być z tuńczykiem, kurczakiem, dobra też jest z krewetkami. Warzywami też możecie się bawić i dokładać do woli. Nagrzewamy piecyk do 200 stopni i pieczemy pizzę przez 20 min.

Autorka: Czytelniczka Anna Sobisz

4/7
Składniki na ciasto...
fot. Justyna Dryl

Pizza z szynką parmeńską i ananasem

Składniki na ciasto

500 ml wody
25 g drożdży
25 cukru
75 g oliwy z oliwek
Sól
500 g mąki

Składniki na sos pomidorowy

1 pomidory w puszce bez skórki
100 ml oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
2 łyżki bazylii
1/2 łyżeczki cukru

Farsz:

1/2 kg pieczarek
1 cebula
5 plastrów szynki parmeńskiej
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
Parmezan
Bazylia
Oliwa z oliwek

Sposób wykonania

Ciasto:

Drożdże łączymy z cukrem, mieszamy, dodajemy ciepłą wodę. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, szczyptę soli, wyrabiamy ciasto. Misę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto po wyrośnięciu łączymy z olejem, odstawiamy na kolejne 10 minut, dzielimy na mniejsze porcje, wałkujemy cienkie placki na stolnicy wysypanej mąką, zawijamy brzegi.

Sos pomidorowy:

Do garnka przekładamy pomidory z puszki, podgrzewamy, dodajemy czosnek, miksujemy blenderem na gładko. Po przestudzeniu dodajemy oliwę z oliwek, cukier i bazylię. Mieszamy.

Farsz:

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, szklimy. Do podsmażonej cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, dusimy na małym ogniu 5 minut.
Ananasa kroimy w kostkę.

Pizza:

Rozwałkowane placki smarujemy przygotowanym sosem pomidorowym, następnie układamy warstwę pieczarek z cebulką, pokrojoną w kostkę szynkę, posypujemy kukurydzą, ananasem, startym parmezanem oraz bazylią.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pizzę pieczemy na blaszce wyłożonej papierem około 15 - 20 minut.

Podajemy z sosem pomidorowym lub czosnkowym.

Autorka: Czytelniczka Justyna Dryl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie Muzeum Wojskowe piknikowo-majówkowo świętuje rocznicę uchwalenia konstytucji

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Lubuskie świętuje 3 Maja. Setki ludzi przeszły przez Gorzów

Zobacz również

To był piknik na 3 Maja! W Gorzowie bawili się nie tylko najmłodsi

To był piknik na 3 Maja! W Gorzowie bawili się nie tylko najmłodsi

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?