W skrócie:
Szukasz pomysłu na prostą, ale smaczną sałatkę? Proponuję sprawdzony przepis na tradycyjną sałatkę pieczarkową, do której dodaje się zielony groszek, kukurydzę i ogórki kiszone. Taka sałatka idealnie sprawdzi się podczas imprez, rodzinnych spotkań, świąt oraz jako dodatek do dań z grilla. Jej przygotowanie to naprawdę minimalny wysiłek. Wystarczy tylko zmieszać kilka składników. Mimo swej prostoty, a może właśnie dzięki niej, sałatka smakuje wyśmienicie i zawsze jest strzałem w dziesiątkę. Dodaj do niej trochę ulubionej zieleniny, np. szczypiorek lub koperek, aby podkręcić smak. Sałatka pieczarkowa będzie doskonałym dodatkiem do dań z grilla.
Sałatka pieczarkowa – przepis tradycyjny
Czas przygotowania: 30 minut
Porcja: 4-6 osób
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
300 g pieczarek,
puszka kukurydzy,
puszka groszku zielonego,
3 ogórki kiszone,
200 g ulubionej szynki,
szalotka,
2 łyżki majonezu,
koperek lub szczypiorek,
sól, pieprz do smaku,
masło do smażenia.
Jak zrobić tradycyjną sałatkę pieczarkową?
Pieczarki umyłam, pokroiłam na kawałki i podsmażyłam na złoto na maśle. Odstawiłam, żeby ostygły.
W salaterce umieściłam kukurydzę i groszek z puszki.
Ogórki i szynkę pokroiłam w kostkę, dodałam do salaterki.
Posiekałam drobno szalotkę i dodałam do sałatki.
Dodałam pieczarki oraz zieleninę.
Wymieszałam sałatkę z majonezem, doprawiłam solą i pieprzem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?