Taki konkurs
Taki konkurs
"Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów po raz ósmy organizuje Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Udział jest bezpłatny. Zgłoszenie przyjmuje departament rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego oraz ośrodki doradztwa rolniczego w Kalsku i Lubniewicach. Wzór zgłoszenia znajdują się też w internecie na stronie www.produktyregionalne.pl. Podsumowanie lubuskiego konkursu odbędzie się w tym roku 24 sierpnia w skansenie w Ochli.
Wzięli oni udział w ubiegłorocznym konkursie na danie regionalne.
Właśnie ruszyła kolejna tura kulinarnych zmagań.
- Tak za dużo, to powiedzieć nie można, bo przecież to domowy przepis - mówią kucharze-amatorzy. I rzeczywiście zachowują się jak najsłynniejsi mistrzowie rondla. Zawsze "zapomną" o jakiejś ważnej przyprawie czy składniku.
Gęsi lubią jabłka
W ubiegłym roku furorę zrobiła gęś lubczynianka lub inaczej gąska z obierzynką. Przygotowały je członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Lubczynie. - Trudno się ją piecze, bo gęsina wysycha i trzeba mięso podlewać - tłumaczyły. Potem okazało się, że panie wymyśliły sobie sposób na pieczenie. Zapakowały ptaka do specjalnego rękawa i już. - Ważyła ze sześć kilo, no i piekłyśmy ją około czterech godzin - mówi Kazimiera Hanczyn z Lubczyna.
Natomiast przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejskich z Jenina Irena Śliwka i Alina Głowińska przygotowały kurczaka nadziewanego i faszerowaną kaczkę lubuską. - Każdy jest w stanie przygotować kurczaka - przekonywały. Ale receptury za bardzo podać nie chciały.
Ryby w zalewie
Smakoszy przyciągały też ryby w oryginalnej zalewie zrobione przez Małgorzatę Dolatę z Bledzewa. Jej ryby pochodzą z zalewu bledzewskiego i Obry. - To mieszanka różnych małych rybek w zalewie z mieszaniną ziół i przypraw - mówiła. Nie chciała ujawnić szczegółów receptury. - Tajemnica każdego kucharza - tłumaczyła. Jurorów zachwyciły też jej kotleciki rybne z przyprawami.
Przepisy
Tak powinna wyglądać upieczona gęś z obbierzynką
(fot. fot. Kazimierz Ligocki)
Gęś z obierzynką
Dzień wcześniej gęś natrzeć olejem i przyprawami, sól, pieprz i różne zioła (jakie, tajemnica kuchni). W dniu pieczenia przygotować nadzienie z jabłek. Pokrojone w talarki jabłka i obierki z nich zagotować w wodzie z octem i majerankiem. Po wystygnięciu nafaszerować gęś. Potem ptaka posypać ziołami i posmarować olejem. Włożyć do brytfanny i piec. Jak z gęsi zacznie się wytapiać tłuszcz, to zebrać go i uprażyć w nim cząstki jabłka, które posłużą do dekoracji. Piec aż do miękkości. Podawać gęś można na ciepło lub na zimno.
Papierówki w syropie
Najpierw trzeba przygotować syrop z cukru i wody. Na 1 litr wody potrzebujemy 0,5 kg cukru. Do słoików trzeba włożyć po kilka całych papierówek - mogą być z ogonkami. następnie zalać je syropem, zapasteryzować i już. Zimą może być smaczny deser.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?