Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Te kobiety potrafią gotować! Skorzystaj z ich przepisu

Anna Białęcka
Przedstawicielki koła gospodyń wiejskich pokazały się we Wrocławiu z bardzo smacznej strony
Przedstawicielki koła gospodyń wiejskich pokazały się we Wrocławiu z bardzo smacznej strony arch. gminy
Gospodynie z Kulowa w gminie Kotla potrafią smacznie gotować. Polecają naszym czytelnikom rybę we francuskim cieście.

Panie z koła gospodyń wiejskich z Kulowa wzięły udział w prezentacji stołów wigilijnych, która odbyła się we wrocławskim Pasażu Grunwaldzkim. W imprezie kultywującej świąteczne tradycje wypadły znakomicie. Szczególne wzięcie miały ich uszka z grzybami. Na prezentacje do Wrocławia przyjechały gospodynie z 26 wsi Dolnego Śląska.

- Działamy w kole gospodyń od niedawna, powstało ono w tym roku - mówi sołtyska Kulowa Edyta Nąckiewicz. - I cieszymy się, że mogłyśmy pokazać nasze umiejętności na tej ciekawej imprezie we Wrocławiu.

Panie z Kulowa już kilka dni przed prezentacją rozpoczęły przygotowania czasochłonnych potraw wigilijnych. Wszystkie potrawy robiły wspólnie w wiejskiej świetlicy, gdzie mają dobre warunki do gotowania. Tradycyjnie na stole reprezentującym gminę Kotla znalazły się barszcz czerwony, uszka z grzybami i pierogi. Nie mogło zabraknąć klusek z makiem, makowców, serników i innych słodkości. Jednak na stole królowały potrawy rybne.

- Nasze stoisko oblegane było przez wiele osób, które chętnie smakowały nasze potrawy - mówi sołtyska. - Wszystko im smakowało, jednak największym zainteresowaniem cieszyły się uszka. Zrobiłyśmy ich bardzo dużo, jednak i tak nie starczyło dla wszystkich chętnych.

A oto przepis na ciasto z farszem rybnym, które gospodynie wykonały w kształcie karpia. Kawałki fileta z mintaja należy przyprawić do smaku i obsmażyć. Warzywa - papryka, por, cebula, marchewka - pokroić w paseczki i także obsmażyć i lekko poddusić. Na cieście francuskim układamy małe kawałki ryby i warzywa. Ciastko składamy, zaciskamy brzegi. Piec w piekarniku 20 minut.

Starannie przygotowany stół ze świątecznymi potrawami został dodatkowo ozdobiony stroikami wykonanymi z naturalnych elementów, które panie z Kulowa przygotowywały podczas specjalnych warsztatów zorganizowanych w Gminnym Ośrodku Kultury i Sportu w Kotli. Dodatkową atrakcją wrocławskich prezentacji były występy zespołów folklorystycznych z Dolnego Śląska, które zaprezentowały pieśni adwentowe, pastorałki, kolędy, jak również okolicznościowe obrzędy związane z Bożym Narodzeniem.

Nagrodą za pracę włożoną w przygotowanie prezentacji gospodynie z Kulowa otrzymały robot kuchenny, który wręczyli im członek zarządu województwa dolnośląskiego Włodzimierz Chlebosz oraz dyrektor DODR Ryszard Czerwiński. Współorganizatorem imprezy były Urząd Marszałkowski Województwa Dolnośląskiego oraz Dolnośląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego we Wrocławiu.

Oferty pracy z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska