1/5
Zupa dyniowa
fot. źródło: materiały prasowe Makarony Międzybrodzkie

Zupa dyniowa

2/5
Makaron nitki - 1 paczka...
fot. źródło: materiały prasowe Makarony Międzybrodzkie

Dyniowa z kaparami, płatkami chili i makaronem

Makaron nitki - 1 paczka
dynia - ok. 1 ½ kg
cebula - 2 średnie szt.
kapary z zalewy - 1 łyżka
płatki chili - ¼ łyżeczki
olej - 3 łyżki
słodka śmietanka - 100ml
woda
sól do smaku

Przygotowanie:
Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić. Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmaży na oleju na złoty kolor. Następnie podlewamy wodą, tak, żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym żeby dynia się nie rozgotowała. Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią. Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.

3/5
Składniki:...
fot. źródło: materiały prasowe Makarony Międzybrodzkie

Tradycyjna pomidorowa z makaronem

Składniki:
makaron – 1 paczka
wywar kostno-jarzynowy – 2 l
pomidory z puszki krojone - 1 puszka ok. 400 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
sól, pieprz do smaku
kwaśna śmietana 18% - 150 ml
natka pietruszki

Przygotowanie:
Na wolnym ogniu gotujemy wywar z kości i warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, pietruszka, seler). Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy oraz sól i pieprz. Śmietanę należy zahartować gorącą zupą (do śmietany dodać parę łyżek gorącej zupy i wymieszać), następnie całość połączyć ze sobą. Następnie gotujemy makaron, hartujemy go zimną wodą i dokładnie odcedzamy. Na talerzu łączymy makaron z zupą i posypujemy siekaną natką pietruszki.

4/5
Składniki:...
fot. źródło: materiały prasowe Makarony Międzybrodzkie

Grzybowa z kurek i podgrzybków z makaronem

Składniki:
makaron– 250 g
wywar kostno–jarzynowy – 2 l
grzyby suszone – 50 g
podgrzybek - 350 g
kurka – 200 g
cebula - 2 szt.
olej - 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki

Przygotowanie:
Makaron należy ugotować w osolonej wodzie, następnie zahartować i odcedzić. W tym samym czasie gotujemy wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w cząsteczki oraz suszonymi grzybami. Osobno obgotowujemy grzyby świeże, odcedzamy i kroimy. Posiekaną cebulkę podsmażamy na złoty kolor, a następnie razem z grzybami dodajemy do naszego wywaru i doprawiamy solą i pieprzem dla smaku. Całość podajemy z makaronem oraz natką pietruszki.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Gorzowski Festiwal Nauki. Było smoothie na rowerze i mnóstwo innych atrakcji!

Gorzowski Festiwal Nauki. Było smoothie na rowerze i mnóstwo innych atrakcji!

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Egzamin ósmoklasisty z języków obcych. Jak było w SP 15 w Zielonej Górze?

Domy w cenie mieszkania w Lubuskiem. Do tego kawałek ziemi i zabudowania gospodarcze

Domy w cenie mieszkania w Lubuskiem. Do tego kawałek ziemi i zabudowania gospodarcze

Zobacz również

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

W Żaganiu uczniowie klasy policyjnej na wspólnej akcji z policjantami ruchu drogowego

Tak świętowali strażacy z Żar. Były medale i odznaczenia

Tak świętowali strażacy z Żar. Były medale i odznaczenia