Zupa cebulowa z serem
Składniki:
• 10 średniej wielkości cebul
• 2 średniej wielkości pomidory *
• 150 g sera żółtego morskiego
• 0,5 l białego wytrawnego wina
• 0,5 l wody
• łyżka oleju
• łyżka sosu sojowego
• łyżeczka koncentratu pomidorowego
• 6 ząbków czosnku
• sól, pieprz, majeranek
*Świeże pomidory można zastąpić puszką pomidorów pelati. Wówczas, nie trzeba też dodawać koncentratu.
Przygotowanie:
Pokrojoną w grube pióra cebulę podsmażyć na łyżce oleju, a po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę i wrzucić do cebuli. Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Następnie przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Podawać z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi. Udekorować świeżymi ziołami np. melisą lub natką pietruszki. Smacznego!