Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

To dzieje się z organizmem, gdy jemy ogórki konserwowe. Czy powinniśmy je jeść?

OPRAC.:
Justyna Trawczyńska
Justyna Trawczyńska
Zobaczcie co się dzieje z organizmem, gdy jemy ogórki konserwowe. Czy warto je jeść i czy każdy może? Szczegóły znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>
Zobaczcie co się dzieje z organizmem, gdy jemy ogórki konserwowe. Czy warto je jeść i czy każdy może? Szczegóły znajdziecie na kolejnych zdjęciach >>>pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Sierpień to sezon, w którym przygotowujemy przetwory na jesień i zimę. Między innymi właśnie ogórki konserwowe. To ogórki w zalewie octowej. Ogórki konserwowe to obok kiszonek ulubiony dodatek do potraw Polaków. Jedzenie ogórków w occie ma wiele pozytywnych właściwości. Zebraliśmy dla Was je wszystkie.

Ogórki konserwowe są bogate w witaminy i minerały. W ogórkach konserwowych znajdują się również takie witaminy, jak A, D, E, K oraz witaminy z grupy B.

Ogórki konserwowe to również wiele substancji zasadowych (odkwaszających organizm), sole mineralne, magnez, miedź, wapń, fosfor, żelazo, cynk, fluor, białko), węglowodany, błonnik pokarmowy.

Kwaszenie i marynowanie sprawia, że warzywa nie tracą wiele ze swych pierwotnych właściwości odżywczych, niemniej na polu właściwości prozdrowotnych zdecydowanie zwyciężają ogórki kiszone. Ale warto też docenić właściwości tych drugich.

Warzywa konserwowe poddawane są obróbce w wysokiej temperaturze, która niszczy cenne witaminy i składniki mineralne zawarte w wybranym produkcie. Marynowanie sprawia, że składniki mineralne oraz witaminy rozpuszczalne w wodzie przechodzą z warzyw do zalewy, którą odlewamy. Największe straty dotyczą witaminy C oraz witamin z grupy B.

Czy warto jeść ogórki konserwowe?

W poniższej galerii sprawdzamy co się dzieje, gdy jemy ogórki konserwowe:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: To dzieje się z organizmem, gdy jemy ogórki konserwowe. Czy powinniśmy je jeść? - Głos Wielkopolski

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska