Witamina A i E
Śledzie są cennym źródłem witamin A i E. Witaminy te zwiększają działanie ochronne przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki organizmu i przyspieszającymi proces ich starzenia. Dają więc młodość!
Minerały
Śledzie dostarczają dużo żelaza, cynku, potasu, miedzi, fosforu i jodu.
Żelazo wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, chroniąc nas przed infekcjami.
Jod jest pierwiastkiem niezbędnym do produkowania hormonów tarczycy.
Potas pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu oraz chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych i demineralizacji kości.
Fosfor z kolei utrzymuje prawidłową strukturę naszych zębów oraz bierze udział w odbudowie tkanek uszkodzonych.
Białko
Śledzie są doskonałym źródłem białka. Jest go aż 17,9 grama na 100 gramów tej ryby. Białko pełni rolę podstawowego budulca masy mięśniowej, wpływa na stan kości oraz regenerację tkanek mięśniowych.
Przejdź dalej --->
Kwas EPA
Kwas EPA zawarty w śledziach wspomaga produkcję związków rozluźniających mięśnie gładkie naczyń krwionośnych, wzmacnia funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Spożywanie tego kwasu pomaga też redukować wysokie stężenie cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi.
Przejdź dalej --->