Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Trzy pytania do Przemysława Karwowskiego, sekretarza Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego

Agata Ceglińska 068 324 88 54 [email protected]
PRZEMYSŁAW KARWOWSKI jest sekretarzem Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego.
PRZEMYSŁAW KARWOWSKI jest sekretarzem Zielonogórskiego Stowarzyszenia Winiarskiego. fot. Mariusz Kapała

- Ostatnio został pan wyróżniony wyjątkową nagrodą...
- Otrzymałem Perłę za lubuski miód pitny, czyli Trójniak Winogronowy w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. To przede wszystkim prestiż. Ministerstwo Rolnictwa wpisało też trójniak na listę produktów tradycyjnych. W końcu tego typu trunki produkowano na terenie Zielonej Góry i Gorzowa od dawna.

- W czym tkwi klucz do pana sukcesu?
- Zacznijmy od tego, że miody mogą być różnego rodzaju, również owocowe. Moją receptą na zwycięstwo było zastosowanie moszczu winogronowego. Dzięki temu aromat i bukiet były zbliżone do wina. W Zielonej Górze wielu winiarzy zajmuje się też miodami. To dodatkowy produkt, który może przyciągać do nas turystów.

- Zazwyczaj mówi się, że kobiety wybierają słodsze alkohole. Czy tak jest również w przypadku miodów?
- Rzeczywiście panie lubią miody. Ale generalnie uważam, że warto mieć w domu produkty na każdą okazję. Do części potraw bardziej pasują wina wytrawne, do innych miody. Cukier jest w stanie zamaskować wiele niedoskonałości.

- Dziękuję.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska