Magda Gessler? Karol Okrasa? A może Pascal Brodnicki? Tych znanych magików kuchni już niedługo mogą zastąpić właśnie oni - uczniowie gorzowskiego Gastronomika. I nie jest to teoria na wyrost. O tych młodych - zdolnych już wie cała kucharska Polska. Skąd? Bo właśnie roznieśli konkurencję w prestiżowym, ogólnopolskim konkursie "Gotuj lokalnie".
Najpierw były wielkie eliminacje. Wystartowały w nich aż 72 uczniowskie ekipy z całej Polski. Jednak do finału weszło tylko dziesięć duetów. I teraz uwaga: pierwsze i drugie miejsce w finale zajęli uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych w Gorzowie. Ich przepis na sukces to m.in. wieprzowe policzki i strudel rolowany z kozim serem, makiem i duszonymi wiśniami.
Więcej przeczytasz w sobotnio-niedzielnym (4-5 października), papierowym wydaniu "Gazety Lubuskiej". Tam też znajdziesz przepisy na zwycięskie potrawy
Zobacz też: Co kryją w sobie warzywa i owoce? Co warto wiedzieć podczas przygotowywania z nich potraw?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?