Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Waga marchewki

(zka)
Marchewka dobra jest na wzrok i na cerę
Marchewka dobra jest na wzrok i na cerę fot. Ryszard Poprawski
Wiemy, że bez warzyw i owoców nasz organizm nie będzie prawidłowo funkcjonował. A skoro wiemy, to dlaczego nie jemy ich tyle ile trzeba?

Są przecież bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, biorących udział w procesach przemiany materii. Ich rola w usuwaniu wolnych rodników jest wielka.

Choćby potas
- W warzywach i owocach witaminy i składniki mineralne o działaniu antyoksydacyjnym występują łącznie - podkreśla dr inż. lek. med. Dariusz Włodarek z Katedry Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. - Dzięki temu mogą one ze sobą współdziałać w wyłapywaniu wolnych rodników. Dochodzi wtedy do zmniejszenia stresu oksydacyjnego. A to znacząco ogranicza ryzyko wystąpienia m.in. chorób układu krążenia i chorób nowotworowych.

Doktor Włodarek podkreśla, że osoby jedzące regularnie warzywa i owoce rzadziej chorują na nadciśnienie tętnicze, bo wraz z produktami roślinnymi dostarczają organizmowi duże ilości potasu. A jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania wszystkich komórek, zwłaszcza mięśnia sercowego. Ma też korzystny wpływ na utrzymane prawidłowego ciśnienia krwi.

Trzy do dwóch

- Błonnik zawarty w warzywach i owocach wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, a zatem zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy - dodaje doktor Włodarek. - Bardzo ważną funkcją błonnika jest też redukcja zaparć i ryzyka nowotworów przewodu pokarmowego.

Większość warzyw i owoców zawiera dużo wody, dzięki czemu mają niską wartość energetyczną. Pomagają więc w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

- Osoby jedzące regularnie warzywa i owoce w rezultacie zjadają mniejsze ilości innych produktów i skutecznie zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości - uważa doktor Włodarek. - Osoby odchudzające się nie powinny jednak przesadzać z ilością zjadanych owoców, bo w dojrzałych jest dużo glukozy, fruktozy i sacharozy.

Zgodnie z zasadami akcji "Pięć razy dziennie warzywa i owoce", prowadzonej przez Fundację Promocja Zdrowia, najlepiej, żeby były to trzy porcje warzyw i dwie porcje owoców.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska