5/5
Pikantny barszcz biały
Składniki:
- 2 szklanki zakwasu (skórka od chleba, 25 dag mąki pszennej, 1 l wody)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- ¾ szklanki śmietany
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- rzeżucha
- 4 jajka
- biała kiełbasa
Sposób przyrządzenia:
Dwa dni wcześniej przygotować zakwas: 25 dag mąki pszennej wymieszać
z 1 l przegotowanej ciepłej wody, na wierzchu położyć skórkę od chleba i odstawić w ciepłe miejsce na 24 – 48 godzin.
Do zakwasu wlać bulion drobiowy Vegeta, dodać czosnek i chrzan, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić do smaku. Dodać białą kiełbasę pokrojoną w plasterki. Zupę przed podaniem udekorować gałązkami rzeżuchy, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.