5/5
Składniki:...
fot. 123RF

Pikantny barszcz biały

Składniki:
- 2 szklanki zakwasu (skórka od chleba, 25 dag mąki pszennej, 1 l wody)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki chrzanu
- ¾ szklanki śmietany
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- rzeżucha
- 4 jajka
- biała kiełbasa

Sposób przyrządzenia:

Dwa dni wcześniej przygotować zakwas: 25 dag mąki pszennej wymieszać
z 1 l przegotowanej ciepłej wody, na wierzchu położyć skórkę od chleba i odstawić w ciepłe miejsce na 24 – 48 godzin.

Do zakwasu wlać bulion drobiowy Vegeta, dodać czosnek i chrzan, doprowadzić do wrzenia. Następnie dodać śmietanę i w razie potrzeby przyprawić do smaku. Dodać białą kiełbasę pokrojoną w plasterki. Zupę przed podaniem udekorować gałązkami rzeżuchy, podawać z jajkami ugotowanymi na twardo.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Zobacz również

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka to dobra okazja do spacerów i spotkań ze znajomymi. Gdzie spędzamy czas?

Majówka to dobra okazja do spacerów i spotkań ze znajomymi. Gdzie spędzamy czas?

Polecamy

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

W Pałacu Henryków pod Szprotawą możemy zobaczyć najnowsze trendy ślubne

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka 2024 w żagańskim parku! Jak się bawiliśmy w piątek 3 maja? Byliście?

Majówka to dobra okazja do spacerów i spotkań ze znajomymi. Gdzie spędzamy czas?

Majówka to dobra okazja do spacerów i spotkań ze znajomymi. Gdzie spędzamy czas?