1/5
Wielkanocna kuchnia nowoczesnej pani domu (przepisy)
fot. 123RF
2/5
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Pieczeń rzymska

Składniki:
- 500g mięsa wołowego mielonego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kostka rosołu wołowego Vegeta
- 100 ml wody
- 1 łyżka musztardy Dijon
- szczypiorek
- 8 plastrów wędzonego chudego boczku
- 3 jaka gotowane na twardo

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C. Foremkę wysmarować olejem i wyłożyć plastrami boczku. Mięso wołowe przełożyć do miski, dodać pokrojoną cebulę i wyciśnięty czosnek oraz musztardę Dijon. Kostkę rosołu wołowego Vegeta rozpuścić w 100 ml gorącej wody. Ostudzić. Całość dodać do mięsa i wyrabiać około 5 minut. Następnie mięso włożyć do wcześniej przygotowanej foremki wkładając do środka ugotowane jajka. Do mięsa można dodać szczypiorek, aby ładnie wyglądało po przekrojeniu. Całość przykryć pozostałym boczkiem i piec 50 minut.

3/5
Składniki:...
fot. 123RF

Sałatka z kurczakiem, szynką parmeńską i pomidoram

Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka
- 1 kostka rosołu drobiowego
- 8 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 posiekane świeże pomidory
- 8 posiekanych suszonych pomidorów
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 150 g świeżych liści szpinaku
- 30 g prażonych nasion słonecznika
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżka octu winnego
- szczypta soli

Przygotowanie sosu winegret. Do miseczki wlać ocet winny, dodać szczyptę soli. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać do momentu, aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Piersi z kurczaka umyć i ugotować w bulionie przygotowanym na bazie kostki rosołu drobiowego Vegeta. Gdy ostygnie, pokroić w drobne paseczki razem z szynką parmeńską i wrzucić do miski. Do naczynia wrzucić umyte i posiekane warzywa: pomidory suszone, świeże pomidory, natkę pietruszki, liście szpinaku. Dodać prażone ziarna słonecznika, a następnie polać sosem winegret i wymieszać.

4/5
Składniki:...
fot. materiały prasowe

Schab ze śliwkami

Składniki:
- 1,5 kg schabu bez kości
- 15 suszonych śliwek kalifornijskich
- 4 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki miodu
- 5 ziaren ziela angielskiego
- łyżeczka owoców jałowca
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1 kostka rosołu drobiowego Vegeta
- 100 ml oliwy z oliwek
- 250 ml wody
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta majeranku
- szczypta soli

Sposób przygotowania
Przygotować marynatę: wszystkie przyprawy - jałowiec, ziarenka ziela angielskiego, ziarna pieprzu, listki laurowe oraz kostkę rosołu drobiowego Vegeta gotować pod przykryciem w 250 ml wody przez 10 minut. Odstawić wywar i ostudzić go, aż osiągnie temperaturę pokojową, a następnie dodać miód, musztardę Dijon, pokrojone 4 ząbki czosnku, olej oraz łyżeczkę soli. Całość wstawić do lodówki.
Mięso umyć i osuszyć, natrzeć marynatą i odłożyć w zimne miejsce na 24 godziny.
Schab nakłuć na wylot z 2 stron za pomocą noża. Wnętrze wypełnić dokładnie śliwkami. Mięso włożyć w rękaw do pieczenia, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piec przez 45 minut.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Puchar Sprintu w Żaganiu 2024. Pływacy pokazali swoją klasę!

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Odsłonięcie czwartego już Suleszka. Rycerski szlak się wydłuża...

Zobacz również

Biała sobota 2024 w Żaganiu! Warto sprawdzić, czy mamy zdrową wątrobę!

Biała sobota 2024 w Żaganiu! Warto sprawdzić, czy mamy zdrową wątrobę!

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art

Ponad czterysta osób zatańczy w żarskiej Lunie. Trwa Tan Art