reklama

WIRUS NA FB. Zainfekowane wiadomości wysyłają wasi znajomi! Możecie stracić dostęp do FB, poczty, bankowości

Michał Korn
Michał Korn
Klikając w podsyłane linki możecie stać się ofiarą hakera, który z łatwością włamie się na te czy inne konto bankowe. Unsplash
Okazja czyni oszusta. Niestety żyjemy w czasach, kiedy rozmaitych oszustw internetowych jest coraz więcej! Tym razem jednak w nieuczciwi gracze wykorzystują naszych znajomych. A rzecz dzieje się na Facebooku!

Facebook jest najbardziej popularny portalem społecznościowym, który często staje się celem ataku hakerów. Niestety coraz to nowe pomysły przestępców sprawiają, że w bardzo łatwy sposób dajemy się nabrać i zmanipulować. Klikając w zainfekowane linki sami bardzo szybko stajemy się ofiarami.

Trwa głosowanie...

Padłaś/eś kiedykolwiek ofiarą hakera lub wirusa?

Oszustwo niedoskonałe na FB

O co chodzi? Oszustwo dotyczy złośliwych wiadomości na Facebooku i Messengerze. Najgorsze jest jednak to, że "zainfekowaną" wiadomość możesz dostać od swojego znajomego, któremu ktoś włamał się na konto.

Złośliwa wiadomość może wyglądać tak:

Tak może przykładowo wyglądać zainfekowana treść pochodząca rzekomo od waszego znajomego.
Tak może przykładowo wyglądać zainfekowana treść pochodząca rzekomo od waszego znajomego. Czytelniczka

Pamiętajmy jednak, że oszuści modyfikują treści przez siebie wysyłane, zatem ta może się nieco różnić od innych. Niemniej jednak ich wydźwięk jest taki sam.

Wirus może ominąć zabezpieczenia facebooka

Istotną kwestią jest to, że tak wysłana wiadomość może ominąć zabezpieczenia facebookowe. Zanim klikniemy w jakikolwiek link wysłany do nas, zwłaszcza jeśli jego nazwa budzi nasze wątpliwości, zastanówmy się dwa razy i nie róbmy tego odruchowo. Pamiętajmy o zdrowym rozsądku, bo to właśnie on może nas uratować przez wszelkiej maści próbami oszustw.

Czytaj także

Ich celem jest abyś kliknął w link

Jedna z naszych Czytelniczek zgłosiła się do redakcji z informacją, że dostaje dziwne wiadomości za pośrednictwem messengera od swoich znajomych. Szybko się jednak zorientowała, że rzekomi autorzy wysyłanych do niej treści nie mają o całym procederze bladego pojęcia. Nic w tym dziwnego. Za tego typu zainfekowane treści odpowiedzialne są specjalne booty, których celem jest nakłonienie do kliknięcia w przesłany link.

Nie dajcie się nabrać na wiadomość w której ktoś podsyła wam link do zdjęć na których jesteście. To fake!
Nie dajcie się nabrać na wiadomość w której ktoś podsyła wam link do zdjęć na których jesteście. To fake! Czytelniczka

Żebyś dał się oszukać musisz uwierzyć

Rozpoznanie zainfekowanej treści od znajomego jest stosunkowo proste. Po pierwsze wasz znajomy sam się do was zgłosi, choć nie będzie tego świadomy. Może to przybrać wiele form, np. bezpośrednią wiadomość na czacie, post skierowany osobiście do was lub konwersacja w grupie. Cechą charakterystyczną fałszywej wiadomości będzie także użycie waszego zdjęcia profilowego zdjęcia profilowego waszego znajomego, lub jakiegokolwiek innego, które pozwoli wam uwierzyć, że przesyłana informacja jest na pierwszy rzut oka autentyczna.

Zalogowanie się do FB może być zdradliwe

Jakie są skutki uboczne kliknięcia w zainfekowany link? W najgorszym wypadku wirusem zostanie zarażony wasz komputer lub smartfon. W postach, które się wam wyświetlają nagle mogą zacząć pojawiać się zdjęcia imitujące filmy, co ma zachęcić do kliknięcia w kolejne linki. Bardzo podobnie działa to również w formie czatu. Może zdarzyć się tak, że nagle dostrzeżecie, iż bierzecie udział w jakiejś dyskusji, w grupie, która przepełniona jest rozmaitymi linkami. Po kliknięciu w link zostajecie przekierowani do strony internetowej z wyglądu przypominającej stronę logowania Facebooka (patrz poniżej) lub innego popularnego serwisu społecznościowego. Problem jednak polega na tym, że aby odtworzyć film, musicie zainstalować brakujące wtyczki lub, jak w przypadku FB po prostu zalogować się.

Spójrzcie na adres przeglądarki, a następnie stronę logowania. Jest różnica prawda? Już sam fakt, że nie jest to standardowy adres FB powinien dać do
Spójrzcie na adres przeglądarki, a następnie stronę logowania. Jest różnica prawda? Już sam fakt, że nie jest to standardowy adres FB powinien dać do myślenia. Czytelniczka

Czytaj także

Włamanie do konta bankowego

Co się stanie, gdy już to zrobicie? Cały proces ulega powtórzeniu. Linków spamerskich jest coraz więcej i rozszerzają się one na kolejną grupę waszych znajomych. Zdarzają się przypadki, gdzie osoby, które stały się ofiarą wirusa straciły całkowicie dostęp do swojego konta. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że taka nieuwaga z waszej strony może skończyć się włamaniem do konta bankowego. A to tylko początek nieprzyjemności.

Co zrobić z zainfekowanym komputerem?

Lekarstwo na zainfekowany komputer lub smartfon? Wszystko zależy od stopnia w jakim został on zarażony lub jak daleko posunęliśmy się, jako użytkownicy klikając w linki. Przede wszystkim powinniśmy odinstalować niechciane wtyczki ze swojej przeglądarki, wylogować się z zainfekowanych stron oraz zgłosić problem do Facebooka pod tym linkiem: facebook.com/hacked. Warto również, abyście ostrzegli swoich znajomych, jeśli zobaczycie podejrzany linki z ich udziałem na facebooku. I pamiętajcie o zmianie hasła. To nigdy nie zaszkodzi!

Czytaj także

Haker czeka na twój błąd. Kiedy już go popełnisz tracisz dan...

Antywirus Wam nie pomoże! Jakie zagrożenia czekają na nas w ...

Oto Graham. Człowiek, który przeżyje każdy śmiertelny wypade...

Niektóre sprzęty domowe pobierają prąd nawet, jak są wyłączo...

Żłobki tylko dla szczepionych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3