Wycieczka kulinarna i edukacyjna

Alicja Kucharska
Świebodziński Związek Kresowian
Świebodziński Związek Kresowian Alicja Kucharska
Kulinarną wycieczkę po Kresach Wschodnich rozpoczynamy opowieścią Heleny Pakuły o smakach dzieciństwa i rodzinnych tradycjach kulinarnych.

Do wspólnego gotowania w naszym tygodniku przyłączyły się również panie ze Świebodzińskiego Związku Kresowian. Kuchenne wspomnienia i opowieści, to nie tylko interesująca przygoda kulinarna, ale także edukacyjna, która pozwala poznać potrawy typowe dla odległych zakątków – Kresów.

Helena Pakuła pochodzi spod Nowogródka. W nasze strony rodzina przyjechała po 1946 roku. Początkowo pani Helena wraz z rodziną zamieszkała w Kosieczynie, następnie w Borowym Młynie (teraźniejsze Skoki), Kęszycy, Jordanowie i na końcu w Świebodzinie, w którym mieszka już od 40 lat.

Bliski sercu pani Heleny pozostaje Stary Młyn, w którym spędziła dużą część życia. – Odwiedzam co roku tę miejscowość. Pamiętam kładkę nad śluzą, połowy ryb, kasztanowce, na których była huśtawka wykonana przez mojego tatę. Raz w roku muszę tam być, przejść się, powspominać. Zwykle na taką wycieczkę w przeszłość wybieram się w maju– opowiada pani Helena.

Bliny na pierwszym miejscu
Choć pani Helena była za młoda, by pamiętać dokładnie przepisy i zwyczaje kulinarne z jej stron rodzinnych, to jednak jest jedno danie, które szczególnie dobrze wspomina.- Gdy wyjeżdżałam ze Wschodu miałam dziewięć lat, dlatego też potraw i przepisów dokładnie nie pamiętam, ale z pewnością bliny były na pierwszym miejscu. Nawet obecnie, gdy nachodzi mnie ochota po prostu je przygotowuję - mówi pani Helena, która dokładnie pamięta, jak cała rodzina zasiadała wspólnie do stołu, na którym znajdowały się bliny. Zdarzało się, że przygotowana potrwa znikała w mgnieniu oka. - Pamiętam też, że typowy dla mojego regionu był zakwas chlebowy robiony z chleba razowego, ale niestety nie pamiętam szczegółów wykonania - zaznacza nasza rozmówczyni.

Niekoniecznie w kuchni
W moich stronach nie przestrzegało się diety, nie liczyło kalorii. Potrawy były tłuste – wyjaśnia Helena Pakuła, która przyznaje, że gotowanie nie jest jej pasją. – Wolę poczytać poezję, pośpiewać, gotowanie niekoniecznie. Traktuję to raczej jako obowiązek, chociaż lubię piec ciasta. Serniki, makowce, jabłeczniki, ale żeby siedzieć w kuchni cały czas, to się nie pochwalę – żartuje pani Helena.

Bliny (przepis Heleny Pakuły)

Produkty:
- mąka pszenna,
- maślanka albo zsiadłe mleko
- soda
- słonina
- śmietana
- twaróg
- boczek
- jajka

Sposób przygotowania:
Maślankę albo zsiadłe mleko lekko się podgrzewa. Następnie dodaje trochę sody, przesiewa się mąkę i ciągle mieszając rozrabia masę, by nie było grudek.

- U nas za Bugiem kawałkiem słoninki smarowało się patelnię, żeby tłuszcz nie pływał - zdradza pani Helena.
Następnie na patelnię wylewało się masę, ma powstać dość gruby placek.

Masa wylana na patelnię musi podrosnąć, a placek musi się przyrumienić z obu stron - wtedy jest gotowy. - Na patelnię wlewa się kolejną porcję. W wykonaniu przypomina to trochę naleśniki – instruuje H. Pakuła.

Bliny w rodzinnych stronach pani Heleny jadało się ze śmietaną i twarogiem. Drugim wariantem był farsz przygotowany ze smażonego boczku i jajek.

Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Docenią go nie tylko amatorzy naleśników.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3