Wytyczne dla sklepów i punktów usługowych. Ministerstwo Rozwoju radzi, jak zapobiegać rozprzestrzenianiu się koronawirusa

ulab
Sprzedawcy i klienci powinni zastosować się do wytycznych ministerstwa
Sprzedawcy i klienci powinni zastosować się do wytycznych ministerstwa unsplash.com
Pracujesz w handlu i usługach? Ministerstwo Rozwoju przygotowało specjalne zalecania dla sklepów spożywczych, drogerii, placówek pocztowych, piekarni, pralni itp. Co należy zrobić, aby zmniejszyć ryzyko zakażenia koronawirusem?

Płatności kartą, ograniczona ekspozycji żywności bez opakowania, częste mycie rąk to tylko niektóre zalecenia Ministerstwa Rozwoju dla placówek handlowych i usługowych. Co jeszcze znalazło się na liście?

W obiektach handlowych i usługowych zaleca się:
1. Zwracać klientom uwagę na konieczność zachowania bezpiecznej odległości w kolejkach i przy kasie (przynajmniej 1-1,5m)

2. Zwracać uwagę współpracownikom i klientom, aby nie kasłali i nie kichali w naszym kierunku, ani na produkty spożywcze

3. Promować dokonywanie płatności bezgotówkowych

4. Promować regularne i dokładne mycie rąk przez pracowników obiektów wodą z mydłem lub ich dezynfekcję środkiem na bazie alkoholu (min. 60 proc.), w szczególności:

  • przed rozpoczęciem pracy
  • przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia, ugotowana, upieczona, usmażona
  • po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną
  • po zajmowaniu się odpadami / śmieciami;
  • po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji
  • po skorzystaniu z toalety
  • po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa
  • po jedzeniu, piciu, lub paleniu
  • po kontakcie z pieniędzmi.

5. Ograniczać, w miarę możliwości, ekspozycję w punktach handlowych żywności nieopakowanej, przeznaczonej do bezpośredniego spożycia szczególnie pieczywa, ciast, a tam, gdzie żywność nieopakowana jest pakowana przez konsumenta - zwracać uwagę na właściwą higienę

6. Ograniczać możliwość przebierania i dotykania produktów, które są przeznaczone do spożycia bez mycia i obróbki termicznej (np. pieczywo, bułki, wyroby cukiernicze).

7. Promować wykorzystywanie do pakowania rękawic foliowych oraz torebek.

8. Wywiesić w widocznym miejscu informacje, jak skutecznie myć ręce.

9. Upowszechniać wśród pracowników wiedzę z zakresu BHP.

10. Zwrócić szczególną uwagę na rekomendacje, aby podczas wizyt w placówkach handlowych NIE dotykać dłońmi okolic twarzy zwłaszcza ust, nosa i oczu.

11. Przestrzegać higieny kaszlu i oddychania. Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60 proc.).

12. Zapewnić, aby pomieszczenia handlowe były czyste i higieniczne:

  • powierzchnie dotykowe takie jak: kasy samoobsługowe, blaty, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze i inne przedmioty (np. telefony, klawiatury, terminale płatnicze), a także wózki i koszyki muszą być regularnie wycierane środkiem dezynfekującym lub przecierane wodą z detergentem;
  • wszystkie obszary często używane, takie jak toalety, pomieszczenia wspólne, powinny być regularnie i starannie sprzątane z użyciem wody z detergentem.

NIE zaleca się noszenia maseczek ochronnych przez osoby zdrowe! Maseczki ochronne powinny nosić osoby chore, osoby opiekujące się chorymi oraz personel medyczny, pracujący z pacjentami podejrzewanymi o zakażenie koronawirusem.

Ważne!

Działa infolinia Narodowego Funduszu Zdrowia 800 190 590, gdzie można uzyskać informacje dotyczące postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem.

b]KORONAWIRUS W POLSCE. RAPORT MINUTA PO MINUCIE[/b]

Koronawirus: Część sklepów jest zamknięta

🔔🔔🔔

Pobierz bezpłatną aplikację Gazety Lubuskiej i bądź na bieżąco!
Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy do niej zakładkę, w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią koronawirusa.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Rekord zakażeń COVID-19 w roku 2023 - video flesz

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Wiec może ktoś wytłumaczy personelowi,że nie kasuje sie 100 klientów w tych samych rękawiczkach lateksowych/nitrylowych. W ten sposób sami rozsiewają zarazki.

Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska
Dodaj ogłoszenie