Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, serem czy szynką? Szybki sposób na obiad Zobacz i gotuj[PRZEPISY]

oprac.mawZaktualizowano 
Do zapiekanki makaronowej świetnie nadaje się makaron penne. pixabay.com
Zapiekanka makaronowa to idealny pomysł na obiad czy kolację. Nie trzeba być mistrzem kuchni, aby przygotować wyjątkową w smaku zapiekankę makaronową z kurczakiem, mięsem mielony czy w wersji wegetariańskiej. Szukacie sprawdzonych pomysłów na zapiekanki z makaronem? Dobrze trafiliście!

Lubisz dobrze zjeść? Chcesz przygotować coś naprawdę smacznego i niedrogiego? Propozycji znajdziesz wiele, a jedną z nich będzie zapiekanka makaronowa. Do jej przyrządzenia potrzebne jest kilka składników, odrobina czasu i szczypta smaku. To jak? Zapraszamy do kuchni!

zapiekanka makaronowa, makaron
Do zapiekanki makaronowej świetnie nadaje się makaron penne. pixabay.com

ZAPIEKANKA MAKARONOWA najlepsza z penne
Zapiekanka makaronowa to nic innego, jak danie składające się przede wszystkim z makaronu (najczęściej jest to penne), dodatków w postaci np. mięsa mielonego, szynki, kiełbasy kurczaka, warzyw czy sera, świeżych ziół i zazwyczaj jakiegoś sosu na bazie pomidorów czy śmietany.

Czytaj również: Domowy makaron zrobisz w 20 minut! Jak? Sprawdź koniecznie! [WIDEO, ZDJĘCIA]

Najlepszym makaronem do zapiekanki będzie:

  • lasagne i cannelloni
  • penne
  • rigatoni
  • muszelki conchiglie
  • kokardki farfalle

Warto wiedzieć: Wokół gotowania makaronu narosło mnóstwo mitów. Wiele osób myśli na przykład, że należy dodawać do wody oliwę. Okazuje się, że to błąd. Dlaczego? Czego jeszcze powinniśmy unikać, by makaron smakował wyśmienicie?

źródło: Agencja TVN/x-news

PRZEPISY NA SMACZNE ZAPIEKANKI MAKARONOWE

ZAGŁOSUJ W NASZEJ SONDZIE: Jaką zapiekankę makaronową lubisz najbardziej?

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 3 parówki
  • 10 dag szynki
  • 1 cebula
  • śmietana 18 proc.
  • koncentrat pomidorowy
  • makaron świderki
  • ser żółty
  • pietruszka

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z kurczakiem:
Makaron gotujemy na al dente. Pokrojoną w piórka cebulę, wrzucamy na patelnie i podsmażamy. Następnie pokrojone filety należy przyprawić odrobiną soli, pieprzu i przyprawy do kurczaka. Dorzucamy do cebuli i podsmażamy na delikatnym ogniu, tak żeby cebula się zeszkliła. Do małej miseczki dodajemy śmietanę i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Szynkę i parówki kroimy w plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy: kurczaka z cebulą, pokrojone parówki, szynkę i makaron. Posypujemy pietruszką i zalewamy sosem. Wierzch posypujemy dużą ilością żółtego sera. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego na 200 stopni C piekarnika na 15 minut.
Autor: Czytelnik Maciej

zapiekanka makaronowa, zapiekanka, zapiekanka makaronowa z miesem mieonym
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym smakuje wyśmienicie Czytelnik Paweł

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z MIĘSEM MIELONYM

Składniki:

  • 500 g makaronu rurki
  • 800 g mięsa mielonego (jagnięcina, wołowina lub wieprzowina)
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • łyżeczka cukru
  • natka pietruszki
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, kumin, cynamon, oregano, majeranek - do smaku

Sos beszamelowy:

  • 85 g masła
  • 85 g mąki
  • 600 ml mleka
  • jajko
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • ser typu feta

Sposób przygotowania zapiekanki makaronowej z mięsem mielonym
Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
Po kilku minutach smażenia dodajemy mięso, które smażymy do zbrązowienia. Dodajemy pomidory z puszki oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy cukrem, kuminem, cynamonem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, dość często mieszając, aż do odparowania sosu. W osolonej wodzie z dodatkiem kropelki oleju gotujemy makaron al dente.

Przygotowanie: sos beszamelowy
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Mieszamy. Na koniec dodajemy jajko, ser i dobrze mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę makaronu, część mięsa z dodatkami, kolejną warstwę makaronu i drugą część mięsa. Wierzch polewamy sosem beszamelowym. Pieczemy w temp. 180 stopni C do momentu zarumienienia wierzchu zapiekanki.
Autor: Czytelnik Jan Pawłowski

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SZYNKĄ

Składniki:

  • duży kawałek szynki wędzonej (ok. 150 g)
  • garść makarony penne (lub innego makaronu)
  • kawałek czerwonej papryki
  • 3 łyżki kukurydzy
  • 3 plasterki sera żółtego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z szynką:
Makaron podgotowujemy w osolonej wodzie ok 3 min. Szynkę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju. Paprykę kroimy w cienkie paski. Śmietanę łączymy z przecierem pomidorowym i podgrzewamy na małym ogniu, aż zacznie nabierać konsystencji sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem, ziołami prowansalskimi i rozgniecionym czosnkiem. Makaron dokładnie mieszamy z szynką, kukurydzą, papryka i sosem. Przekładamy do małej foremki, przykrywamy serem i zapiekamy ok 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Autor: Czytelniczka Aleksandra

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z WARZYWAMI

Składniki:

  • 300 g makaronu – świderki
  • 1/2 słoiczka pomidorów
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
  • 1/3 małej cukinii
  • 2–4 pomidory, np. śliwkowe
  • 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej
  • (młodej)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • szczypta soli, pieprz
  • 1 łyżka oleju spod pomidorków

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z warzywami:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na
mniejsze kawałki. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz
ziołami. Zapiekaj w temp. 180 st. C z termoobiegiem przez ok. 15 minut.
Autor: mat. prasowe

Muszle conchiglioni nadziane serami, zapiekanka makaronowa z serem, zapiekanka makaronowa
Muszle conchiglioni nadziane serami Marzena Duda, www.zaciszekuchenne.blogspot.com

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z SEREM

- Muszle conchiglioni nadziane serami

Składniki::

  • 20 muszli conchiglioni
  • ser twardy Bursztyn do posypania

Na farsz:

  • 150 g ricotty
  • 150 g twarogu półtłustego
  • 2 łyżki tartego sera Bursztyn
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól i czarny pieprz

Na sos:

  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 - 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • chlust oliwy
  • sól, pieprz, bazylia
  • woda

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z serem:
Muszle obgotować w słonej wodzie. Warzywa do sosu podsmażyć na oliwie, doprawić i rozrzedzić wodą. Sery połączyć ze sobą, doprawić przyprawami. Nadziewać muszle. Na dno naczynia wylać połowę sosu, na to ułożyć muszle z serem. Zalać wszystko sosem i posypać serem Bursztyn. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 30 minut.
Autor: Marzena Duda,Blog kulinarny Zacisze Kuchenne

Lasagne ze szpinakiem i fetą, zapiekanka makaronowa
Lasagne ze szpinakiem i fetą
Marzena Duda, www.zaciszekuchenne.blogspot.com

ZAPIEKANKA MAKARONOWA ZE SZPINAKIEM

- Lasagne ze szpinakiem i fetą

Składniki:
80 dkg świeżego szpinaku
100-150 g fety
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli lub 0,5 łyżeczki suszonych płatków
sól
1 cebula
1 jajko
1 opakowanie makaronu lasagne
oliwa z oliwek
masło do wysmarowania formy
ser do posypania (pleśniowy, żółty, wg preferencji)

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
2łyżki mąki
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
sól i gałka muszkatołowa do smaku (u mnie bez gałki)

Przygotowanie zapiekanki makaronowej ze szpinakiem:
Przygotować sos beszamelowy. Masło roztopić, dodać mąkę. Kiedy połączy się dobrze, nie można dopuścić do przyrumienienia wlewamy małymi porcjami mleko, za każdym razem dobrze rozprowadzając do całkowitego połączenia się składników. Na samym końcu dodajemy bulion, również dozując go porcjami. Jeśli będzie zbyt gęsty sos, to należy dolać więcej mleka. Doprawić solą i ewentualnie gałką muszkatołową. Powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Szpinak 2 razy opłukać w wodzie, obgotować w słonej wodzie. Cebulę poszatkować i obsmażyć do zrumienienia na oliwie. Dodać posiekaną papryczkę chilli, sparzony szpinak, czosnek. Ostudzić. Do zimnej masy dodać rozdrobnioną fetę, jajko. Wymieszać.
Makaron obgotować przez kilka sekund w słonej wodzie. Wrzucać maksymalnie po 3-4 płaty. Układać w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem warstwami : makaron, szpinak, makaron, beszamel. Powtórzyć kolejne warstwy. Na sam koniec rozsypać pokruszony lub starty ser. Zapiekać 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stop. C.
Autor: Marzena Duda,Blog kulinarny Zacisze Kuchenne

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z PIECZARKAMI

Piotr Ogiński zdradził przepis na pieczarkową zapiekankę makaronową z kurczakiem. To szybkie i proste w wykonaniu danie dwu-garnkowe dla całej rodziny.

źródło: Kocham Gotować/x-news

ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKIEM

Składniki:

  • makaron rurki - 500 g
  • tuńczyk w sosie własnym - 1szt.
  • przecier pomidorowy - 1 słoik
  • starty ser - 250 g
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • kukurydza w puszce - 1 szt.
  • śmietana-200ml
  • jajko- 1 szt.
  • natka pietruszki -2 łyżki
  • oliwa
  • sól, pieprz

Przygotowanie zapiekanki makaronowej z tuńczykiem:
Makaron gotujemy al dente. Do odcedzonego makaronu dodajemy tuńczyka, kukurydzę, połowę sera oraz drobno posiekaną cebulę i natkę pietruszki. Wszystko dokładnie mieszamy. Jajko mieszamy ze śmietaną, dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy solą i pieprzem. Formę do zapiekanki smarujemy oliwą, wykładamy makaron i zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem i zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 st.
Autor: mat.prasowe Lubisz gotować? To może ciebie zainteresować:


WIDEO: Anna Starmach zdradziła przepisy na zapiekanki makaronowe. Juror programu "MasterChef" pokazała, jak zrobić: maccaroni&cheese, lasagne z patelni, zielone canneloni oraz makaronowy tort.

źródło: Dzień Dobry TVN/z-news

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3