ZIELONA GÓRA. Czasznica olbrzymia wyrosła na kompostowniku w zielonogórskim ogródku Czesława Fiedorowicza

redZaktualizowano 

Wideo

Zobacz galerię (7 zdjęć)
Pieczarka gigant wyrosła na kompostowniku w zielonogórskim ogródku Czesława Fiedorowicza. Przysłał nam zdjęcia. To czasznica olbrzymia.
Trwa głosowanie...

Czy widziałeś kiedyś rosnącą czasznicę olbrzymią?

- Pierwszy raz coś takiego widzę – mówi Czesław Fiedorowicz, znany lubuski samorządowiec, polityk, były poseł, szef Euroregionu Nysa-Sprewa-Bób, ale i zapalony ogrodnik. – Pieczarka wyrosła w ciągu tygodnia. Ma teraz już ponad 40 cm szerokości i 30 cm wysokości, wciąż rośnie. Raczej jej nie zdążę zjeść, bo wyjeżdżam. To jest jednak niesamowite, w tej całej suszy, przy braku grzybów, u nas się pojawił taki olbrzym. Fakt, że warunki ma doskonałe – rośnie na kompostowniku. Na początku myślałem, że ktoś piłkę nam wrzucił do ogrodu.

ZIELONA GÓRA. Czasznica olbrzymia wyrosła na kompostowniku w...

Czasznica olbrzymia rośnie też na Tajwanie

Właściciel pieczarki sprawdził w internecie, że może to być czasznica olbrzymia, purchawica olbrzymia (Calvatia gigantea (Batsch) Lloyd), to gatunek grzybów z rodziny pieczarkowatych. Nazwę polską podał Andrzej Chlebicki w 1997 r. W Polsce ten gatunek opisywany był też jako purchawka olbrzymia, kulica kurzawkowata, a w pismach fachowych od dawna znany jako purchawica olbrzymia. Nazwa podana przez A. Chlebickiego jest zgodna z aktualną nazwą łacińską.

Moga być naprawdę olbrzymie

Grzyby te mogą mieć nawet obwód do 135 cm! Rosną głównie w Ameryce Północnej i Europie, ale także spotykana jest na Tajwanie, w Nowej Zelandii i w Singapurze. W Polsce można je znaleźć głównie w północnej części kraju. Wymagają żyznej gleby. Do 2014 roku czasznica była w Polsce gatunkiem chronionym. Jeden z największych grzybów tego gatunku znaleziono w 1955 r. w północnych Czechach, miał wysokość 46 cm, obwód 212 cm i masę 20,80 kg. Kto wie, może zielonogórski egzemplarz też pobije jakiś rekord!

Czasznice mogą być jedzone

Młode czasznice są jak najbardziej jadalne. Wtedy mają przyjemny smak i zapach, starsze są już mdłe. Po pocięciu na plastry można je panierować i usmażyć. Można je hodować w przydomowym ogródku, wystarczy pociąć na kawałki i zakopać, obficie podlewać i się rozmnoży.

Źródło m.in.: Wikipedia, ekologia.pl

ZOBACZ FILM - JAK NIE ZATRUĆ SIĘ GRZYBAMI

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Mam coś takiego samego, waży 1.30 kg

G
Gość

Każda metoda jest dobra, aby się zaprezentować...

Panie Fiedorowicz

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3