Festiwal Folkloru to również prawdziwa uczta dla podniebienia. Już od samego wejścia gości witały stoiska zapełnione kiełbasami i domowymi wypiekami. Świeże chleby, precle, marynowane sery, mleko prosto od krów, racuchy – a wszystko to robione według starych, sprawdzonych przepisów.
Prócz tego każdy mógł wziąć udział w warsztatach chlebowych oraz spróbować swoich sił w mieleniu zboża.
Wielbiciele mięsa również mogli pozwolić sobie na prawdziwą ucztę. Golonki po bawarsku, szaszłyki, a nawet mięso z leśnej zwierzyny przygotowane przez związek łowiecki znalazło się na stołach wystawców. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dzietrzychowic przygotowały domowe pierogi, placki ziemniaczane i ciasta. Nie mogło zabraknąć również naszej polskiej pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem.
Ale nie tylko polskie smaki królowały na tegorocznym festiwalu. Można było też posmakować narodowych specjałów naszych gości zza granicy. Słowacja przygotowała ziemniaczane kluski na słodko, muzycy z Ukrainy częstowali warenikami, czyli ich słynnymi pierogami. Kazachstańczycy przygotowali swój narodowy zhent, czyli świeży ser z rodzynkami oraz baurdak – placki w cieście. Wszystko to przygotowywane było na oczach publiczności. Goście z Rumunii również wykazali się gościnnością i zapraszali wszystkich do degustacji ich tradycyjnego trunku - wódki produkowanej ze śliwek.
PRZECZYTAJ TEŻ:
W SKANSENIE W OCHLI ROZPOCZĄŁ SIĘ MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL FOLKLORU ,,OBLICZA TRADYCJI". MUZYKA I KOLOROWE STROJE PODBIŁY SERCA PUBLICZNOŚCI
MIĘDZYNARODOWY FESTIWAL FOLKLORYSTYCZNY - OBLICZA TRADYCJI 2019. TANIEC, ZABAWA, ŚPIEW - TYCH SPOTKAŃ NIE MOŻNA PRZEGAPIĆ!
ZOBACZ FILM - NASZE JEDZENIOWE GRZESZKI
Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?