Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zielona Góra. Smakowity start 55. Międzynarodowego Festiwalu Folkloru. To była prawdziwa uczta dla podniebienia!

Aleksandra Sierżant
Aleksandra Sierżant
Festiwal Folkloru rozpoczął się bardzo smakowicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Prócz polskiego jedzenia odbyła się również degustacja narodowych potraw naszych gości zza granicy.
Festiwal Folkloru rozpoczął się bardzo smakowicie. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Prócz polskiego jedzenia odbyła się również degustacja narodowych potraw naszych gości zza granicy. Aleksandra Pazda
55. Festiwal Folkloru to nie tylko świetna muzyka i piękne stroje, ale też dobre jedzenie. W niedzielę w Ochli można było spróbować tradycyjnych dań naszych gości, m.in. ukraińskich pierożków lub słowackich klusek.

Festiwal Folkloru to również prawdziwa uczta dla podniebienia. Już od samego wejścia gości witały stoiska zapełnione kiełbasami i domowymi wypiekami. Świeże chleby, precle, marynowane sery, mleko prosto od krów, racuchy – a wszystko to robione według starych, sprawdzonych przepisów.

Prócz tego każdy mógł wziąć udział w warsztatach chlebowych oraz spróbować swoich sił w mieleniu zboża.

Wielbiciele mięsa również mogli pozwolić sobie na prawdziwą ucztę. Golonki po bawarsku, szaszłyki, a nawet mięso z leśnej zwierzyny przygotowane przez związek łowiecki znalazło się na stołach wystawców. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Dzietrzychowic przygotowały domowe pierogi, placki ziemniaczane i ciasta. Nie mogło zabraknąć również naszej polskiej pajdy chleba ze smalcem i ogórkiem.

Ale nie tylko polskie smaki królowały na tegorocznym festiwalu. Można było też posmakować narodowych specjałów naszych gości zza granicy. Słowacja przygotowała ziemniaczane kluski na słodko, muzycy z Ukrainy częstowali warenikami, czyli ich słynnymi pierogami. Kazachstańczycy przygotowali swój narodowy zhent, czyli świeży ser z rodzynkami oraz baurdak – placki w cieście. Wszystko to przygotowywane było na oczach publiczności. Goście z Rumunii również wykazali się gościnnością i zapraszali wszystkich do degustacji ich tradycyjnego trunku - wódki produkowanej ze śliwek.

od 12 lat
Wideo

Bohaterka Senatorium Miłości tańczy 3

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska