Sernik na zimno w barwach Falubazu (przepis)

    Sernik na zimno w barwach Falubazu (przepis)

    (mc)

    Gazeta Lubuska

    Aktualizacja:

    Gazeta Lubuska

    Sernik na zimno w barwach Falubazu

    Sernik na zimno w barwach Falubazu ©Jolanta Wachowicz

    Konkursowy przepis na sernik w barwach żółto-biało-zielonych według pomysłu Jolanty Wachowicz z Zielonej Góry.
    Sernik na zimno w barwach Falubazu

    Sernik na zimno w barwach Falubazu ©Jolanta Wachowicz

    Konkurs na dania w barwach klubowych

    Konkurs na dania w barwach klubowych


    Szukamy przepisów na kolorowe dania, które dodadzą energii naszym zawodnikom i kibicom podczas całych rozgrywek speedway'a. Wystarczy wymyślić oryginalną potrawę w klubowych kolorach. Przygotować ją, pstryknąć fotkę i przysłać wraz z przepisem do nas, na adres [email protected]. Mogą to być desery, sałatki, ciasta lub inne dania, jakie tylko przyjdą wam do głowy!
    Liczy się oryginalny pomysł i składniki w kolorach żółto - biało - zielonych lub niebiesko-żółtych.
    Na Wasze przepisy czekamy do końca maja. Wszystkie opublikujemy na portalu gazetalubuska.pl oraz na facebooku Lubuskie smaki - kulinarna strona rozkoszy
    Najlepsze przepisy nagrodzimy klubowymi gadżetami i niespodziankami od "Gazety Lubuskiej".
    Życzymy mnóstwo zabawy przy wymyślaniu klubowych potraw!



    Składniki biszkopt:
    - mąka pszenna 1/2 szklanki
    - cukier 1/2 szklanki
    - proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
    - jajka 3szt
    - zielony barwnik spożywczy

    Składniki na masę serową:
    - 250 g sera mascarpone
    - 1 szklanka serka homogenizowanego(białego)
    - 8 łyżek cukru pudru
    - sok z połowy cytryny
    - 15 g żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szkl gorącej wody

    Galaretka o smaku cytrynowym 2 szt

    Przygotowanie biszkoptu:
    Białka oddzielamy dokładnie od żółtek i ubijamy mikserem na sztywną pianę dodać ok. połowę cukru. Żółtka ucieramy z pozostałą częścią cukru a następnie dodajemy do ubitej piany delikatnie mieszając. Następnie stopniowo dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż powstanie gładka puszysta masa. Na końcu dodajemy barwnik.

    Przygotowanie masy serowej:
    Mascarpone, serek homogenizowany i cukier puder miksujemy, dodajemy sok z cytryny dalej miksując. Żelatynę rozpuszczoną w gorącej wodzie dodajemy do masy serowej mieszamy kilka sekund (jedynie do połączenia składników).Masę wlewamy na ostudzony biszkopt. Wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Galaretki rozpuścić w 900 ml gorącej wody - ostudzić.
    Jak już masa serowa stężała, wlewamy ostudzoną galaretkę i ponownie wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!
    Jolanta Wachowicz



    Słodkie okazje z wysokimi rabatami

    Czytaj treści premium w Gazecie Lubuskiej Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Najczęściej czytane

    GazetaLubuska.pl poleca:

    Wideo