Chipsy
Chipsy są tłuste i chrupiące, czyli oferują to, co lubimy. Jakkolwiek kilka chipsów nie jest wielkim grzechem, to wiem, jak trudno jest poprzestać na tak małej ilości. Chipsy zawierają dużą ilość sodu. Zjedzone ich w znacznej ilości może nas odwodnić i sprawić, że będziemy jeszcze bardziej głodni. Jeżeli chcemy coś chrupać na grillu, wybierzmy sałatkę – ale bez majonezu.
Ketchup
Ketchup to obok musztardy podstawowy dodatek do grillowanych potraw. Jeżeli jednak sami nie robimy tego pomidorowego sosu, to najprawdopodobniej zawiera on mnóstwo cukru i sztucznych dodatków. Dobry ketchup powinien zawierać od 230 do 250 g pomidorów na 100 g sosu. Zdrowszą alternatywą dla ketchupu jest passata pomidorowa lub sos przygotowany na bazie jogurtu.
Białe pieczywo
Białe pieczywo jest wysokokaloryczne i ma wysoki indeks glikemiczny. Najlepiej zastąpić je pieczywem pełnoziarnistym lub postawić na warzywa.
Alkohol
Alkohol towarzyszy wielu spotkaniom towarzyskim. Nie inaczej jest z grillowaniem. Piwo, wino, wódka czy drinki to puste kalorie, po których często doskwiera nam też kac. Warto pamiętać o umiarkowaniu i pić dużo wody.