ACEROLA. Mówi się, że to najmodniejszy owoc w tym sezonie. Powód? Acerola ma wyjątkowe właściwości odżywcze. Świetnie sprawdza się przy przeziębieniach czy wzmocnieniu organizmu. Ten mały owoc zawiera najwięcej witaminy C, więcej niż cytryna. Wystarczy zjeść 3 owoce aceroli, aby pokryć dzienne zapotrzebowanie tej cennej witaminy (u dorosłego człowieka).
Acerola - źródło witaminy C i nie tylko
Acerola zawiera od 1000 do 4500 mg/100 g witaminy C.
1 kulka aceroli zapewnia tyle witaminy C co np. 1,5 sztuki cytryny czy 150 g porzeczki. Zielone owoce aceroli mają dwukrotnie wyższy poziom witaminy C niż dojrzałe owoce aceroli. Warto również wiedzieć, że ten wyjątkowy owoc dostarcza nam nie tylko jednej witaminy. Acerola to też źródło między innymi: witaminy A, witaminy B6, kwasu foliowego, wapnia, żelaza, magnezu, potasu czy cynku.
WARTO WIEDZIEĆ:**Witamina C - zalecane dawki:**
- 1000 – 3000 mg dziennie w celach profilaktycznych (przez cały rok)
- 2000 – 5000 mg dziennie w stanach przeziębienia
- 3000 – 10.000 mg dziennie w stanach choroby wirusowej lub ostrej infekcji
- 3000 – 10.000 mg dziennie w stanach choroby wirusowej lub ostrej infekcji
WIDEO: Nie zapomnijmy o witaminie C w swojej diecie
źródło: Agencja TVN/x-news
Acerola - właściwości
Acerola wykorzystywana jest w medycynie, szczególnie w preparatach, które służą wzmocnieniu odporności, a także osobom chorym czy też w okresie rekonwalescencji. Dawniej te małe czerwone kuleczki wykorzystywano w walce z anemią. Podawano je również osobom ze schorzeniami wątroby czy płuc. Acerola opóźnia też procesy starzenia.
Czytaj również: Ocet jabłkowy dietetycznym hitem. Właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania, odchudzanie, przepis na ocet jabłkowy domowej roboty
Acerola ze względu na dużą dawkę witaminy C pozytywnie wpływa pozytywnie na wzrok i skórę. Zawarte w niej antocyjany wspierają poprawne funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Działają też przeciwzapalnie oraz przeciwalergicznie.
Dla kogo jest acerola?
Dla osób, które cierpią na brak apetytu, są zmęczone, osłabione, skarżą się na ból stawów czy kości.
Czym jest acerola?
Acerola to inaczej Malpigia granatolistna, zwana również wiśnią z Barbados. Jest to gatunek rośliny, który występuje na południu Ameryki Północnej, w Ameryce Środkowej, a także w północnej części Ameryki Południowej.
- "Jest uprawiana w wielu krajach tropikalnych, np. w Brazylii, na Madagaskarze, Wyspach Kanaryjskich. W sprzyjających warunkach kwitnie i owocuje przez cały rok. W Polsce acerolę można trzymać w doniczkach, nie ma ona wysokich wymagań w zakresie gleby. Nie powinna być narażana na długotrwałe mrozy lub wilgoć. Owoce pojawiają się po 3–4 latach uprawy" - Wikipedia
Acerola w tabletkach
W Polsce bardzo trudno jest dostać owoce aceroli. Wspomagać możemy się np. tabletkami, które bazują na naturalnych wyciągów z owoców. Należy jednak sprawdzić dokładnie jej skład! Acerolę można także kupić w aptece czy sklepach zielarskich w formie proszku. Pamiętajcie, że zalecane dawkowanie w przypadku takiej postaci to pół łyżeczki dziennie rozpuszczone w wodzie lub dodane do potrawy.
Sok z aceroli
Acerola wykorzystywana jest również w przemyśle spożywczy. Przygotowuje się z niej soki, kompoty czy desery. Takiego soku tłoczonego z owoców aceroli można pić 2 łyżeczki dziennie. Ważne jest, aby po otwarciu sok przechowywać w lodówce (nie więcej niż 21 dni) aby nie stracić jego właściwości.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?