Podczas spotkania w ramach Bitwy Regionów reprezentacje z różnych miejscowości mierzyły się w przygotowaniu charakterystycznych, regionalnych potraw, które tworzą według własnych przepisów z lokalnych produktów.
Jesteście zapewne ciekawi co podczas Bitwy Regionów w Witnicy było serwowane? Zobaczcie poniższe menu:
- Koło Gospodyń Wiejskich z Santocka przygotowało jesiotra w warzywach. Jesiotr jest to produkt lokalny ze stawów mironickich, a warzywa to zbiory z własnych upraw.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Bolemina zaszczyciło nadziewaną kaczką.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Płomykowa przygotowało gulasz i pampuchy - znane wszystkich dobrze kluski śląskie.
- Koło Gospodyń Wiejskich z Przynotecka zaserwowało polędwiczkę w sosie kurkowym.
- Z kolei Koło Gospodyń Wiejskich z Buszowa podało jelenia w borowikach w postaci roladki okraszanej cebulką, świeżymi borowikami.
Krytycy kulinarni byli zachwyceni serwowanymi im potrawami, dlatego ogłoszenie werdyktu nie było łatwym zadaniem. Zwycięzca mógł być tylko jeden. Bo zaciekłych naradach i podsumowaniach pierwsze miejsce powędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich z Buszowa, które zaserwowało jelenia w borowikach. Drugie miejsce zawędrowało do Koła Gospodyń Wiejskich z Bolemina za przygotowanie nadziewanej kaczki.
Podczas wydarzenia nie brakowało atrakcji dzięki animatorom ze Strefy Odkrywania, Wyobraźni i Aktywności - ośrodka SOWA prowadzonego w Witnicy przez Miejski Dom Kultury we współpracy z Centrum Nauki Kopernik z Warszawy. Konkurs „Bitwa Regionów”, organizowany był wspólnie z Krajowym Ośrodkiem Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Gorzowie Wlkp.
Zobacz również:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?