9/12
INDYJSKA SAŁATKA Z KURCZAKA, drugie śniadanie, 1 porcja...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

INDYJSKA SAŁATKA Z KURCZAKA, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
orzechy włoskie - 1/3 garści (9 g)
ananas w lekkim syropie, plastry z puszki - 2/3 plastra (20 g)
awokado - 1/5 sztuki (30 g)
jogurt naturalny 0% - 1/8 szklanki (30 g)
kurczak brojler, białe mięso bez skóry - 1/8 sztuki (120 g)
miód pszczeli - 1/5 łyżki (5 g)
przyprawy - curry, proszek - 1/3 łyżeczki (1 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/8 sztuki (14 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (27 g)
sok z limonki - 1/6 łyżki (1 ml)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: zmieszać składniki sosu (jogurt, curry, miód, sok z cytryny), przyprawić solą i pieprzem. Do salaterki wrzucić cienko pokrojone łodygi selera, pokrojony ananas oraz orzechy, zalej sosem i wymieszaj. Dodaj ugotowany kurczak i ponownie starannie wymieszaj. Pokrojoną w paski sałatę rozłóż na dużym talerzu. Obrane kawałki awokado wymieszaj z sokiem z cytryny, ułóż na sałacie. Kurczaka połóż środku.

WŁOSKA ZUPA MINESTRONE, obiad, 1 porcja
Składniki:
fasolka szparagowa mrożona - (50 g)
bazylia, świeża - 1/2 łyżki (10 g)
boczek wędzony - 1 plaster (10 g)
cebula - 1/2 sztuki (50 g)
cukinia - 3/4 sztuki (200 g)
czosnek - 1 sztuka (5 g)
fasola biała, surowa - 1/4 szklanki (50 g)
groszek zielony - 1/7 szklanki (20 g)
kapusta włoska - 1/8 sztuki (50 g)
kurczak brojler, białe mięso bez skóry - 1/8 sztuki (100 g)
marchew - 1 sztuka (50 g)
pietruszka, natka - 1 łyżeczka (6 g)
pomidor - 1 i 3/4 sztuki (300 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (20 g)
Przygotowanie: na początek drobno posiekaj boczek z cebulą i czosnkiem, przełóż do dużego garnka. Dodaj fasolkę szparagową, posiekaną natkę pietruszki, białą fasolę, obrany z włókien i rozdrobniony seler, pokrojoną marchewkę, ziemniaki, cukinię, bazylię oraz obrane ze skórki pomidory. Wszystkie warzywa wraz z boczkiem zalej 2 litrami wody, dodaj sól i zacznij gotować pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 1 godzinę. Po jej upływie wrzuć do garnka poszatkowaną kapustę oraz zielony groszek, gotuj całość przez 15 minut. Na
koniec dopraw solą i pieprzem.

OWSIANE KOKOSANKI, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
jaja kurze - JEDNO średnie jajko (60g) - 1 sztuka (50 g)
wiórki kokosowe - 1 i 2/3 łyżki (10 g)
ksylitol - 1 i 1/3 łyżeczki (10 g)
płatki owsiane - 1/2 szklanki (50 g)
Przygotowanie: płatki owsiane blendujemy z jajkiem, ksylitolem i wiórkami kokosowymi. Formujemy łyżką 3 ciastka i pieczemy w 180 stopniach 15 min.

10/12
KOKTAJL MIĘTOWO-TRUSKAWKOWY, podwieczorek, 1 porcja...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

KOKTAJL MIĘTOWO-TRUSKAWKOWY, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
ksylitol - 3/4 łyżeczki (5 g)
mięta pieprzowa, świeża - 4 łyżeczki (20 g)
mleko migdałowe, bio - 1/8 szklanki (1 ml)
truskawki - 1/2 szklanki (75 g)
Przygotowanie: mleko migdałowe blendujemy z truskawkami, ksylitolem i kostkami lodu. Przelewamy do wysokiej szklanki. Drugą połowę jogurtu razem z miętą blendujemy, po czym wlewamy jako drugą warstwę naszego koktajlu.

STEK WOŁOWY WARZYWAMI NA PARZE, kolacja, 1 porcja
Składniki:
masło - 1 łyżka (5 g)
warzywa mrożone - 1/2 sztuki (240 g)
wołowina, rostbef, stek porterhouse - 2 i 1/4 sztuki (150 g)
Przygotowanie: warzywa gotować na parze. Stek smażyć na patelni grillowej lub zwykłej, wg uznania krwisty, półkrwisty lub wypieczony. Warzywa polać łyżką stopionego masła z ulubionymi ziołami, stek oprószyć solą i pieprzem.

PASTA Z WĘDZONEGO ŁOSOSIA, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
łosoś wędzony - 1/4 sztuki (63 g)
cytryna - 1/2 sztuki (40 g)
koperek świeży - 2 i 1/4 łyżeczki (9 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/7 sztuki (60 g)
ser twarogowy chudy - 1 i 2/3 plastra (50 g)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: do blendera wrzucamy łososia i ser. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wyciskamy ze świeżej cytryny 10 ml soku. Dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz i koperek po czym mieszamy łyżką. Gotową pastę najlepiej odstawić na15 min. do lodówki . Zawijamy rulony z sałatą lodową .

11/12
ZAWIJANA PIERŚ Z KURCZAKA Z JAJKIEM, kolacja, 1 porcja...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

ZAWIJANA PIERŚ Z KURCZAKA Z JAJKIEM, kolacja, 1 porcja
Składniki:
jaja kurze całe - 2 sztuki (100 g)
cebula - 1/2 sztuki (50 g)
filet z piersi z kurczaka - 1 sztuka (200 g)
mleko migdałowe, bio - 1/5 szklanki (50 ml)
pieczarka uprawna - 6 i 1/4 sztuki (125 g)
przyprawy - bazylia, suszona - 1 łyżeczka (1 g)
przyprawy - majeranek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
przyprawy - tymianek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: filety rozbijamy tłuczkiem na płasko. Majeranek, tymianek i bazylię mieszamy w osobnej misce. Jaja gotujemy na twardo, obieramy i kładziemy na filet wraz z ziołami i owijamy go wokół jajka. Następnie owijamy zawijasy folią aluminiową i zabezpieczamy wykałaczkami. Do osolonej wrzącej wody wkładamy klopsy i gotujemy na średnim ogniu około 35 min. Na patelni na oleju kokosowym smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki, smażymy, następnie dolewamy mleko migdałowe, sól i pieprz. Mięso polewamy sosem.



12/12
PRZEPISY...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

PRZEPISY

ZAPIEKANKA, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
bazylia (10 g),
bułka grahamka - 1 sztuka (100 g)
pomidor - 2/3 sztuki (100 g)
ser mozzarella - 1/2 sztuki (120 g)
Przygotowanie: bułkę przekroić położyć pomidory, liście bazylii i plastry mozzarelli. Zapiec w 180 st. C. przez ok. 5-8 min.

SAŁATKA Z SUROWYCH BURACZKÓW, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
buraki - 1/2 sztuki (53 g)
musztarda - 1/3 łyżeczki (3 g)
ogórek - 1/4 sztuki (45 g)
oliwa z oliwek - 1/3 łyżki (3 ml)
sok z limonki - 1/2 łyżki (3 ml)
Przygotowanie: zmieszać oliwę, sok z cytryny i musztardę - tak aby powstał jednolity sos. Wylać na buraczki i wymieszać. Plasterki ogórków ułożyć dookoła na talerzu sałatkowym. Buraczki z sosem położyć w środku i posypać ziołami.
Przed podaniem sałatkę schłodzić w lodówce.

CHIŃSZCZYZNA, obiad, 1 porcja
Składniki:
czosnek - 1 sztuka (5 g)
imbir, korzeń - 1/8 sztuki (10 g)
indyk, białe mięso bez skóry - 1 i 1/2 sztuki (150 g)
mieszanka chińska, mrożonka - 1/2 sztuki (350 g)
olej kokosowy - 1 i 1/2 łyżki (15 ml)
sos sojowy - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie. indyka pokroić w paski, natrzeć przyprawami i usmażyć na łyżeczce oleju kokosowego. Zdjąć z patelni, wrzucić warzywa chińskie. Dusić pod przykryciem 10 minut, mieszając od czasu do czasu.
Na drugiej niedużej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju kokosowego i wrzucić ząbek przeciśniętego czosnku, kawałek imbiru. Mieszając, smażyć 10-15 sekund.
Dolać łyżkę sosu sojowego i dwie łyżki wody oraz pół łyżeczki przyprawy 5 smaków. Wymieszać, połączyć z warzywami i mięsem. Smażyć, mieszając.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczPrzejdź na i.pl

Polecamy

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Raj dla ogrodników i działkowców. Na targach w Gliśnie roślin do wyboru, do koloru!

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Tłumy na targach rolniczych w Gliśnie. Jak tu gwarno, smacznie i kolorowo! Zobaczcie!

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!

Zobacz również

Remont mostu w Krośnie Odrzańskim. Jak długo jeszcze potrwa?

Remont mostu w Krośnie Odrzańskim. Jak długo jeszcze potrwa?

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!

Puchar Tymbarku. Już się nie mogą doczekać gry na stadionie PGE Narodowym!