5/12
JABŁKO PIECZONE, podwieczorek, 1 porcja...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

JABŁKO PIECZONE, podwieczorek, 1 porcja
Składniki:
jabłko - 1 sztuka (160 g)
żurawina - 1/2 garści (20 g)
Przygotowanie: rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Jabłko przygotować odcinając plaster z góry, który stworzy pokrywkę. Wydrążyć gniazdo nasienne. Nadziać żurawiną i przykryć. Piec ok. 20 min.

SAŁATKA Z BROKUŁU I KREWETEK, kolacja, 1 porcja
Składniki:
jaja kurze - jedno średnie jajko (60g), 2 sztuki (100 g)
brokuł - 1/2 sztuki (250 g)
czosnek - 2 sztuki (10 g)
jogurt naturalny - 3 łyżki (75 g)
krewetki, mrożone - 1 i 2/3 szklanki (150 g)
olej kokosowy - 1/2 łyżki (5 ml)
Przygotowanie: brokuł podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie al dente. Jajko ugotować na twardo, krewetki przesmażyć 3 minuty na oleju kokosowym z czosnkiem i pieprzem. Jogurt wymieszać z czosnkiem i przyprawami. W salaterce ułożyć brokuły, krewetki i jajko. Polać sosem.

SAŁATKA Z ŁOSOSIA/ TUŃCZYKA, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
tuńczyk w wodzie - 6 i 2/3 łyżki (200 g)
dynia, pestki - 2/3 garści (10 g)
czosnek - 1 sztuka (5 g)
jabłko - 1/3 sztuki (60 g)
jogurt grecki - 1 i 1/2 łyżki (30 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/7 sztuki (60 g)
sok z limonki - 2/3 łyżki (4 ml)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Przygotowanie: w salaterce wymieszać jogurt czosnek i sok z cytryny. Jabłka pokroić w kostkę. Rybę odcedzić z oleju, rozdrobnić i dodać do sosu. Dorzucić jabłka i pestki dyni. Wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Na talerzu ułożyć liście sałaty, a na nich sałatkę rybną.

6/12
SAŁATKA Z RUKOLĄ, kolacja, 1 porcja...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

SAŁATKA Z RUKOLĄ, kolacja, 1 porcja
Składniki:
słonecznik, nasiona - 1 garść (10 g)
olej rzepakowy, uniwersalny - 1/2 łyżki (5 ml)
pomidor koktajlowy - 10 sztuk (200 g)
rukola - 3 garście (60 g)
Przygotowanie: składniki sałatki: pomidory koktajlowe i rukolę myjemy i osuszamy. Słonecznik prażymy 3 min. na suchej patelni. Wsypujemy uprzednio rozdrobnione i umyte składniki do miski i mieszamy je z prażonym słonecznikiem. Na koniec polewamy łyżką oleju.

SKRZYDEŁKA NA MIODZIE, kolacja, 1 porcja
Składniki:
cytryna - 1/8 sztuki (7 g)
kurczak brojler, skrzydło bez skóry - 4 sztuki (240 g)
miód pszczeli - 1/2 łyżki (12 g)
olej rzepakowy, uniwersalny - 1 łyżka (10 ml)
sos sojowy - 3 i 1/3 łyżeczki (17 g)
sól biała - 2/3 łyżeczki (4 g)
Przygotowanie: wycisnąć sok z połowy cytryny. Miód, olej, sos sojowy, sok z cytryny i sól mieszamy w misce, tworząc marynatę. Skrzydełka obtaczamy w marynacie. Grillując na grillu gazowym, wystarczy nam 20 min. Grillując na grillu klasycznym, skrzydełka będą gotowe po około 35min. Jeżeli korzystasz z piekarnika w domu, to nastaw go na temperaturę 220 st. C. i piecz skrzydełka przez 20 min.

SAŁATKA Z KASZĄ GRYCZANĄ W SOSIE WINEGRET, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
olej rzepakowy tłoczony na zimno - 1/2 łyżki (5 ml)
kasza gryczana - 1/3 szklanki (80 g)
liście szpinaku - 2 i 1/3 garści (60 g)
miód lipowy - 1/3 łyżki (10 g)
musztarda - 1 łyżeczka (10 g)
ocet winny, balsamiczny - 1/2 łyżki (3 ml)
ogórek - 2/3 sztuki (100 g)
papryka czerwona - 1/3 sztuki (100 g)
papryka zielona - 3/4 sztuki (100 g)
słonecznik łuskany - 1 łyżka (10 g)
Przygotowanie: kaszę ugotować i ostudzić. Warzywa pokroić. Sos przygotować mieszając olej, łyżeczkę musztardy, łyżeczkę miodu, mały ząbek czosnku, pół łyżeczki octu balsamicznego, łyżkę wody sól i pieprz. Kaszę połączyć z warzywami i sosem. Słonecznik uprażyć i posypać sałatkę.

7/12
SAŁATKA Z POMARAŃCZY I ANANASA Z MIĘTĄ, drugie śniadanie, 1...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

SAŁATKA Z POMARAŃCZY I ANANASA Z MIĘTĄ, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
ananas - 1/6 sztuki (120 g)
mięta pieprzowa, świeża - 2 łyżeczki (10 g)
pomarańcza - 1 sztuka (220 g)
Przygotowanie: pomarańczę i ananasa obrać, pokroić w kostkę. Posypać miętą. Wymieszać.

TAJSKA ZUPA TOM YUM, obiad, 1 porcja
Składniki:
cebula - 2 sztuki (200 g)
cukier - 1/3 łyżki (5 g)
imbir, korzeń - 1/2 sztuki (50 g)
kurczak brojler, białe mięso bez skóry - 1/7 sztuki (250 g)
limonka - 1/3 sztuki (30 g)
mleczko kokosowe - 6 łyżek (60 g)
pomidor - 1 i 1/2 sztuki (250 g)
Przyprawy - kolendra liście, suszona - 3 i 1/3 łyżeczki (10 g)
Przygotowanie: kurczaka kroimy na paski, cebulę i pomidora na ósemki, imbir i trawę cytrynową - na kawałki, chilli - na cienkie paseczki. Kolendrę siekamy. Na 700 ml wrzącej wody wrzucamy kolejno: imbir, liście kaffiru, trawę cytrynową, chilli , kurczaka, cebulę i pomidor - jeden po drugim , gdy woda zaczyna wrzeć. Na koniec zmniejszamy ogień i
dodajemy mleko kokosowe i sól, odrobinę cukru i sok z limonki, starając się zrównoważyć wszystkie smaki. Posypujemy kolendrą.

SAŁATKA Z BOBU, kolacja, 1 porcja
Składniki:
bób - 1 i 1/3 garści (113 g)
groszek zielony - 1/6 szklanki (25 g)
oliwa z oliwek - 1/3 łyżki (3 ml)
pomidor - 3/4 sztuki (128 g)
sok z limonki - 1/3 łyżki (2 ml)
szpinak, świeży - 2 garście (50 g)
Przygotowanie: listki szpinaku pokroić w paseczki i ułożyć na dużym talerzu. Ugotowany bób i groszek wymieszać i ułożyć na środku szpinaku. Plasterki pomidorów ułożyć między listkami.

8/12
JAJKA SADZONE NA BOCZKU Z WARZYWAMI, śniadanie, 1 porcja...
fot. Archiwum The Body Team by Ewa Pigulska

JAJKA SADZONE NA BOCZKU Z WARZYWAMI, śniadanie, 1 porcja
Składniki:
jajka kurze, całe - 3 sztuki (150 g)
ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
papryka czerwona - 1/2 sztuki (120 g)
sałata lodowa - 1/5 sztuki (80 g)
wieprzowina, boczek bez kości - 2 plastry (20 g)
Przygotowanie: plastry boczku podsmażyć na patelni, wbić jajka. Smażyć ok. 2 minuty pod przykryciem. Podać na sałacie z papryką i ogórkiem.

FASZEROWANE POMIDORY, drugie śniadanie, 1 porcja
Składniki:
cebula - 1/8 sztuki (3 g)
cytryna - 1/8 sztuki (5 g)
papryka zielona - 1/8 sztuki (3 g)
pomidor - 1 sztuka (170 g)
przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 łyżeczka (1 g)
sałata lodowa - 1/8 sztuki (40 g)
seler naciowy - 1/8 sztuki (12 g)
sól biała - 1/6 łyżeczki (1 g)
Tuńczyk kawałki w sosie własnym - 1 i 1/4 łyżki (38 g)
Przygotowanie: tuńczyk z niewielką ilością oleju, w którym była zakonserwowany, przełożyć do salaterki, dodać seler, cebulę, zieloną paprykę, sos francuski (składniki sosu: czosnek, musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek) i dobrze wymieszać. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce. Pomidory ułożyć na talerzykach na liściach sałaty, naciąć od czubka na sześć części, ale nie przecinać do końca. Cząstki rozchylić i posolić lekko.
Sporządzone z ryby nadzienie podzielić na sześć części i nałożyć do środka każdego pomidora. Podawać na talerzykach sałatkowych, ozdobione plasterkami cytryny.

PEŁNOZIARNISTE SPHAGETTI, obiad, 1 porcja
Składniki:
cebula - 1/2 sztuki (50 g)
czosnek - 1 sztuka (5 g)
indyk, mięso mielone - 1/3 szklanki (80 g)
makaron pełne ziarno - spaghetti - 2/3 garści (100 g)
olej kokosowy - 1/2 łyżki (5 ml)
pieczarka uprawna - 4 sztuki (80 g)
pomidory całe bez skórki - 1 szklanka (250 g)
Przygotowanie: czosnek przesmażyć na łyżeczce oleju kokosowego , wlać pomidory puszki, wsypać zioła i dusić pod przykryciem. Na drugiej patelnie przesmażyć cebulę i pieczarki, dodać do sosu. Następnie na drugą patelnię (suchą) wrzucamy mielone mięso z indyka i przesmażamy kilka minut. Łączymy z sosem i dusimy razem kilka minut. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy pełnoziarniste spaghetti . Makaron polewamy sosem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Smakowity indyk z imbirem. Zjedz go, gdy unikasz ziemniaków

Smakowity indyk z imbirem. Zjedz go, gdy unikasz ziemniaków

Wyłączenia prądu w Lubuskiem w maju. Sprawdź, czy zostaniesz w domu bez światła!

Wyłączenia prądu w Lubuskiem w maju. Sprawdź, czy zostaniesz w domu bez światła!

Drugi dzień egzaminów maturalnych. Dziś na tapecie matematyka

Drugi dzień egzaminów maturalnych. Dziś na tapecie matematyka

Zobacz również

Mieszkania i działki w Lubuskiem w dobrej cenie. Te nieruchomości kupisz od PKP!

Mieszkania i działki w Lubuskiem w dobrej cenie. Te nieruchomości kupisz od PKP!

Królowa nauk nie taka straszna? Gorzowscy maturzyści mierzą się z matematyką

Królowa nauk nie taka straszna? Gorzowscy maturzyści mierzą się z matematyką