Obniża poziom cholesterolu
W badaniach stosowane są zwykle suplementy diety zawierające czosnek. W wielu z nich wykazano, że obniżają one cholesterol całkowity oraz tzw. „zły” cholesterol LDL, podczas gdy nie miały one wpływu na poziom „dobrego” cholesterolu HDL oraz trójglicerydów. Dzięki takiemu działaniu, czosnek zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy oraz korzystnie wpływa na działanie serca i układu krążenia.
Obniża poziom cukru we krwi
Czosnek ma niski indeks glikemiczny wynoszący 30, dzięki czemu nie powoduje on nagłego wzrostu glukozy we krwi. Obniża on także poziom cukru i lipidów we krwi we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych. Dzięki temu umożliwia kontrolę glikemii i wspomaga leczenie cukrzycy typu 2. W badaniach wykazano, że regularne przyjmowanie czosnku obniżyło stężenie cukru we krwi na czczo o 10,9 mg/dl. Inne badanie na 768 osobach z cukrzycą typu 2 wykazało, że przyjmowania preparatów czosnku w dawce 0,5-1,5 g dziennie po 24 tygodniach obniżyło stężenie glukozy we krwi na czczo aż o 21 mg/dl.
Zapobiega rozwojowi demencji
Wolne rodniki przyczyniają się do procesów starzenia się organizmu. Czosnek, ze względu na wysoką zawartość antyoksydantów zwalcza wolne rodniki, co zmniejsza stres oksydacyjny i tym samym zapobiega uszkodzeniom komórek oraz opóźnia procesy starzenia.
Dzięki temu, że czosnek obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu, a także działa antyoksydacyjnie może również zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurodegeneracyjnych mózgu takich jak demencja czy choroba Alzheimera.