Odpowiednio przyrządzona, jest daniem nadającym się na najbardziej wykwintne przyjęcie. Pasują do niej nie tylko nasze polskie dodatki, jak choćby grzyby, ale też na przykład bakłażany i pomarańcze. Przekonać się o tym można podczas kolejnych Dni Golonki w zielonogórskim hotelu Polan, które potrwają do 25 bm. Ponieważ jednak nie każdy, z różnych względów, będzie mógł się wybrać do hotelowej restauracji i spróbować kolejne golonkowe nowości, dziś dla Państwa dwa przepisy.
GOLONKA Z BAKŁAŻANAMI
Składniki:
Przygotowanie:
1. Golonki opalić, umyć, osuszyć.
2. Opiec krótko na ostrym ogniu ze wszystkich stron.
3. Bakłażany pokroić na paski (posolić w celu wydobycia goryczki).
4. Faszerować częścią bakłażanowych pasków golonki i dusić w wywarze z warzyw trzy godziny. Pod koniec duszenia dodać drobno pokrojony czosnek, kawałek startego imbiru, część pokrojonej papryczki chili i czarny pieprz.
5. Na patelni poddusić krótko na oliwie z oliwek resztę bakłażanowych pasków, papryczki chili i pokrojoną cebulę. Dodać czosnek i imbir.
6. Ułożyć na półmisku podsmażone na patelni warzywa, a na nich golonki. Polać ostrym sosem z pomidorów z dodatkiem bazylii i oregano.
Podawać z ryżem z dodatkiem curry i czerwoną zasmażaną kapustą z rodzynkami.
GOLONKA W POMARAŃCZACH
Składniki:
Przygotowanie:
1. Golonki opalić, umyć, osuszyć.
2. Obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.
3. Pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na cząstki.
4. Nafaszerować golonki połową pomarańczowych cząstek.
5. Ułożyć golonki w rondlu, podlać wywarem z warzyw i doprawić kawałkiem pokrojonego imbiru, białym pieprzem i solą. Dusić trzy godziny.
6. Miód przełożyć do rondelka, podgrzać i skarmelizować w nim pomarańczowe cząstki, dodając sok z cytryny lub limonki, kawałek startego imbiru i rozmaryn.
7. Golonkę ułożyć na półmisku. Udekorować pomarańczowymi cząstkami.
Podawać z ryżem oraz żurawiną. Można też dodać zasmażaną czerwoną kapustę z rodzynkami.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?