Do ich przygotowania potrzebujemy:
-puszkę mleka słodzonego, skondensowanego
-300 ml. śmietany kremówki 36%
-400 ml mleka 3,2%
-6 łyżek miodu (bardzo dobry jest grecki miód tymiankowy, ale można dodać polski miód wielokwiatowy)
-2 laski wanilii (wyskrobany środek)
-pół szklanki pasty sezamowej robionej samodzielnie bądź kupionej tzw. tahini
Przepis na robione tahini: 2 szklanki sezamu wsypać na rozgrzaną patelnię i prażyć. Uważać aby sezam się nie przypalił, często mieszać. Musi być lekko złotawy. Uprażone ziarna wystudzić, następnie zmiksować z łyżką oliwy z oliwek bądź oleju słonecznikowego. Miksować kilkanaście minut aż pasta stanie się lejąca. Pastę trzymać w zamkniętym słoiku w lodówce (nawet do 2 miesięcy).
Wykonanie lodów:
Wszystkie składniki włożyć do garnka. Podgrzewając dobrze mieszać aby powstała gęsta, gładka masa. Wystudzić, włożyć do lodówki na całą noc, następnie zimną masę dobrze zmiksować, przełożyć do pojemnika i zamrozić. Podczas zamrażania kilkakrotnie zamieszać, bądź jeszcze raz zmiksować.
Lody są pyszne! Dla wzmocnienia smaku słodyczy można je dodatkowo polać jeszcze miodem. Polecam!
Grecja jest niebiańsko słodka;)
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?