12. Smaruj cieniej pieczywo
Szykując kanapki dla siebie lub domowników kromek nie smaruj grubo masłem, ponieważ jest ono bardzo kaloryczne. Plaster o grubości ok. 2 mm może ważyć ok. 10-15 gramów i dostarczać 75-110 kcal. Spożywając dwie lub trzy kanapki z taką porcją, liczba kalorii z samego masła może sięgać nawet 350 kcal. Lepiej cieniutko smarować nim pieczywo, bądź zastąpić dobrej jakości serkiem kanapkowym lub hummusem. Z ich dodatkiem również nie należy przesadzać.
13. Kontroluj ilość używanego oleju do gotowania
Robiąc obiad, zwracaj uwagę na ilość oleju, jaka dostaje się na patelnię lub do garnka. W łyżce dowolnego oleju lub oliwy znajduje się, aż 90 kcal. Wykorzystując do dania jednoporcjowego 2-3 takie łyżki, ilość tłuszczu w potrawie będzie bardzo wysoka, co przekłada się na znaczną kaloryczność dania. Przyjmij zasadę, że na porcję dodajesz 0,5-1 łyżkę oleju.
14. Nie podjadaj orzechów ani suszonych owoców
Pistacje, włoskie, arachidowe, czy nerkowce. Orzechy to smaczna, zdrowa i… bardzo kaloryczna przekąska. Mała 100 gramowa paczuszka zapewnia ponad 600 kcal, czyli tle co tabliczka mlecznej czekolady. Suszone owoce, choć pełnie wartościowych składników, również spożywane w dużych ilościach nie wpływają korzystnie na sylwetkę. W 100 gramach zapewniają nawet 300-350 kcal. Lepiej stosować je jako dodatek do dań, natomiast jako przekąskę wybierać inne wartościowe pokarmy.
15. Gdy najdzie Cię głód, sięgaj po warzywa lub owoce
W chwilach słabości lepiej podjadać sycące i wartościowe owoce lub warzywa. Aby nie były nudne, można zrobić z nich sałatki lub surówki. Smaczny deser przygotujesz z talarków gruszki obsypanych cynamonem lub kardamonem, cząstek mandarynki zanurzonych w roztopionych 3-4 kostkach czekolady. Pyszny deser przygotujesz startego na tarce jabłka, które podprażysz na patelni i wyłożysz na 3 łyżki ugotowanego brązowego ryżu, posypanego twarogiem. Z warzyw można przygotować przepyszne frytki, domowe niskotłuszczowe chipsy oraz gęste, odżywcze smoothie.