Kardamon
Kardamon to popularna przyprawa, która wykazuje szereg korzystnych właściwości zdrowotnych, w tym wsparcie układu pokarmowego, oczyszczanie organizmu z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii, wzmacnianie odporności, łagodzenie objawów przeziębienia i grypy, a także wspiera leczenie zmian zapalnych w jamie ustnej.
Dodatek kardamonu do dyniowej latte sprawi, że zyska ona właściwości przeciwzapalne, przeciwwzdęciowe i rozgrzewające. Kardamon, podobnie jak gałka muszkatołowa jest afrodyzjakiem, czyli zwiększa libido i wpływa na ukrwienie narządów płciowych.
Kardamon może podrażniać żołądek, dlatego dyniowej kawy z jego dodatkiem nie powinny pić osoby z wrzodami żołądka i dwunastnicy.
Chili
Następną przyprawą, która nadaje kawie dyniowej charakterystyczny lekko ostry smak jest chili. Ta niewielka papryczka swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza kapsaicynie, czyli związkowi o działaniu przeciwbólowym, przeciwnowotworowym, przeciwmiażdżycowym i przeciwzakrzepowym. Dodatek chili do dyniowej kawy sprawi, że zyska ona właściwości rozgrzewające i pobudzające przemianę materii.
Pumpkin spice latte z dodatkiem chili nie powinny jednak pić osoby z nadwrażliwością żołądka, zespołem jelita drażliwego, a także alergią na rośliny psiankowate, czyli np. na pomidory, paprykę, ziemniaki, bakłażana, nasiona goji lub miechunkę.
Goździki
Goździki często dodawane są do dyniowej kawy, ponieważ nadają jej charakterystyczny smak i korzenny aromat. Przyprawa ta wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe i odkażające. Dodatkowo usprawnia pracę układu pokarmowego i jest pomocna w przypadku wzdęć i niestrawności.
Pumpkin spice latte z dodatkiem goździków charakteryzuje się działaniem wzmacniającym, dlatego ten napój polecany jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Dodatkowo dyniowa kawa z goździkami stanowi źródło antyoksydantów, które zmniejszają stan zapalny organizmu, wywołany przez wolne rodniki tlenowe.
Anyż gwiaździsty
Do dyniowej kawy opcjonalnie dodaje się również anyż gwiaździsty, który stanowi źródło cennego olejku eterycznego o właściwościach wzmacniających, przeciwzapalnych i przeciwbakteryjnych. Cennym związkiem jest również kwas anyżowy, który uszczelnia naczynia krwionośne – dzięki temu wspiera układ odpornościowy i zmniejsza podatność organizmu na infekcje.
Anyż wykazuje również działanie przeciwgrzybicze, szczególnie w przypadku grzybów rodzaju Candida, z tego względu dyniowa latte z dodatkiem anyżu polecana jest osobom z kandydozą.
Warto również wspomnieć, że pumpkin spice latte z anyżem nie powinny spożywać osoby uczulone na szparagi, kolendrę, kminek, seler i koper włoski, ponieważ anyż może z tymi produktami wchodzić w reakcję krzyżową. Dodatkowo takiej kawy powinny unikać kobiety chorujące na raka sutka, które leczą się tamoksyfenem.