Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak uprawiać winorośl? Łyknij trochę teorii i praktyki na warsztatach w Lubuskim Centrum Winiarstwa w Zaborze!

(b)
Wideo
od 16 lat
Lubuskie Centrum Winiarstwa w Zaborze organizuje bezpłatne warsztaty pod nazwą „Wiosenna przygoda z winiarstwem”. Cykl szkoleń poprowadzą doświadczeni lubuscy winiarze. Pierwsze spotkanie już w sobotę, 24 lutego.

Cztery spotkania

Na przełomie lutego i marca w Lubuskim Centrum Winiarstwa odbędzie się seria czterech spotkań dla osób zainteresowanych winiarstwem.

- Tematyka warsztatów będzie obejmować podstawy winiarstwa i ma dać uczestnikom wiedzę umożliwiającą rozpoczęcie amatorskiej uprawy i produkcji wina. Przewidziano także zajęcia związane z kulturą winiarską i sommelierstwem - informują organizatorzy.

Spotkania zostaną przeprowadzone w formie teoretycznej oraz praktycznej w budynku Lubuskiego Centrum Winiarstwa i na terenie pobliskiej winnicy samorządowej.

Udział w zajęciach jest darmowy, ale liczba miejsc jest ograniczona. Zapisy przyjmowane są pod numerem telefonu 68 320 01 12 lub mailowo: [email protected].

Program warsztatów w Lubuskim Centrum Winiarstwa

Wszystkie zajęcia będą odbywać się od godz. 10 do 14.00. Oto szczegółowy plan:

  • 24 lutego - Zakładanie winnicy i przedstawienie rocznego kalendarza prac winiarskich, dobór odmian winorośli do warunków glebowych i klimatycznych, pokaz przygotowania osprzętu niezbędnego do zasadzenia winorośli, wybór terenu pod uprawę na przykładzie nasadzeń dokonanych na winnicy samorządowej.
    Prowadzenie warsztatów: Roman Grad.
  • 2 marca - Zasady prowadzenia uprawy winiarskiej, stosowanie środków ochrony roślin w winiarstwie, praktyczny pokaz cięcia krzewów winorośli na jednej z parceli znajdującej się na winnicy samorządowej.
    Prowadzenie warsztatów: Jarosław Lewandowski.
  • 9 marca - Przygotowanie do zbiorów, zasady tłoczenia winogron, klasyfikacja win, przebieg procesu produkcji wina na przykładzie praktycznej prezentacji urządzeń znajdujących się w sali produkcyjnej Lubuskiego Centrum Winiarstwa.
    Prowadzenie warsztatów: Krzysztof Fedorowicz.
  • 16 marca - Podstawy sommelierstwa, dobór win do potraw, praktyczne zajęcia z rozpoznawania i klasyfikowania win na podstawie wytrawności i zawartości alkoholu.
    Prowadzenie warsztatów: Kinga Kowalewska-Koziarska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska