5/11
Carnitas to ukochane przez Meksykanów kawałki miękkiej,...
fot. Photo by Sangria Señorial on Unsplash

Miejsce 7: carnitas (4,7 gwiazdki)

Carnitas to ukochane przez Meksykanów kawałki miękkiej, soczystej wieprzowiny, chrupiącej z wierzchu. Carnitas podaje się najczęściej jako jeden z elementów większego posiłku, chętnie na tortillach i z dodatkiem np. guacamole. Potrawa jest szczególnie popularna przy ważniejszych okazjach, jak urodziny czy Boże Narodzenie.

6/11
To kolejna w TOP 10 potrawa rodem z Meksyku. Tacos to...
fot. Photo by Jarritos Mexican Soda on Unsplash

Miejsce 6: tacos (4,7 gwiazdki)

To kolejna w TOP 10 potrawa rodem z Meksyku. Tacos to kulinarna potęga i jeden z kulinarnych symboli tego kraju. Zasadniczo tacos to złożone w trójkąt tortille, które można wypełnić właściwie dowolnymi składnikami, tworząc rodzaj wrapa. Tacos są obecnie popularne w wielu miejscach świata, ale nigdzie nie smakują tak dobrze, jak w Meksyku.

7/11
Espetos to grillowane sardynki, polane oliwą z oliwek i...
fot. Photo by David Ramírez on Unsplash

Miejsce 5: espetos (4,8 gwiazdki)

Espetos to grillowane sardynki, polane oliwą z oliwek i sokiem cytrynowym. Przysmak wywodzi się z hiszpańskiej Malagi, gdzie stał się popularny jeszcze w XIX w.

8/11

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Sam | [unicode_pictographs]%F0%9D%98%94[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A2[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%AF[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A4[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A9[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A6[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B4[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B5[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A6[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B3[/unicode_pictographs] [unicode_pictographs]%F0%9D%98%8D[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B0[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B0[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A5[/unicode_pictographs] [unicode_pictographs]%F0%9D%98%89[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%AD[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B0[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A8[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A8[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%A6[/unicode_pictographs][unicode_pictographs]%F0%9D%98%B3[/unicode_pictographs] (@foodjunkie_uk)



Miejsce 4: naleśnik szalotkowy (4,8 gwiazdki)

Choć nazwa na to nie wskazuje, ten typ naleśnika pochodzi z Chin. Ciasto wypełnia się mielonymi szalotkami, a także koprem i sezamem z dodatkiem pieprzu. Naleśnik podawany jest na bardzo gorąco z sosem sojowym.

Możliwe, że naleśnik szalotkowy wywodzi się z regionu Szanghaju, gdzie mógł powstać pod wpływem inspiracji indyjską parathą.

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Potężny pożar koło Gorzowa. W akcji kilkadziesiąt zastępów straży, samoloty i drony

Jechał prawie o 60 km/h za szybko. Stracił prawo jazdy

Jechał prawie o 60 km/h za szybko. Stracił prawo jazdy

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Zobacz również

Biała sobota 2024 w Żaganiu! Warto sprawdzić, czy mamy zdrową wątrobę!

Biała sobota 2024 w Żaganiu! Warto sprawdzić, czy mamy zdrową wątrobę!

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski

Klęska Falubazu Zielona Góra w Lublinie. Po srogiej lekcji od mistrzów Polski