Jesteś tym, co jesz! Obejrzy film, przeczytaj rady i zacznij wreszcie dbać swoje zdrowie

Materiał informacyjny - NARODOWY FUNDUSZ ZDROWIA

Portal Diety NFZ powstał w celu promowania zdrowego odżywiania, które jest kluczowe dla zachowania zdrowia i w leczeniu chorób przewlekłych. Portal to przede wszystkim wiele cennych rad, ważnych podpowiedzi oraz przydatnych przepisów na przygotowanie zdrowych posiłków. Aby z nich skorzystać wystarczy się zalogować. Korzystanie z portalu Diety NFZ jest bezpłatne. Na portalu umieszczono plany żywieniowe dla osób z różnymi dolegliwościami, a także dla całych rodzin. Wszystkie przepisy pochodzą z diety DASH – uznawanej za najzdrowszą dietę na świecie.

Lubuski Oddział Wojewódzki NFZ stworzył cykl filmików promujących portal, w których przygotowywane są przepisy z ebooków dostępnych na Diety NFZ.

W pierwszym, wiosennym odcinku zaprezentowaliśmy danie śniadaniowe - carpaccio z gruszki, jadłospis pochodzi z ebooka „Cukier nie krzepi”.

Kolejne filmowe instrukcje przyrządzania zdrowych przepisów Lubuski NFZ zaprezentuje w następnym, letnim odcinku cyklu.

Jesteś tym, co jesz! Obejrzy film, przeczytaj rady i zacznij wreszcie dbać swoje zdrowie

Według danych Światowej Organizacji Zdrowia, człowiek ma szansę dożyć do 120 lat. Ale o tym, ile naprawdę będzie trwać jego życie, decyduje wiele różnych czynników: genetyczne - 10-20 proc., wpływ środowiska - ok. 20 proc., jakość opieki medycznej - 10-15 proc. Nietrudno obliczyć, że w około 50 proc. o naszym losie decydujemy my sami, prowadząc określony styl życia.

Styl życia to w znacznej mierze sposób, w jaki się odżywiamy. Jak powinniśmy to robić prawidłowo? Hipokrates, grecki lekarz żyjący w IV- V wieku p.n.e., uważany za „ojca medycyny”, wyraził to jednym zdaniem - „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem”. Ta sentencja jest cytowana przez wielu dietetyków, którzy apelują, aby zainteresować się tym co, kiedy i jak jemy, zanim zaczną się pierwsze problemy ze zdrowiem.

Wiecznie zabiegani spożywamy kilka posiłków dziennie, zazwyczaj nie zastanawiając się co zawiera to nasze pożywienie. Robiąc zakupy nie czytamy etykiet, jakbyśmy nie chcieli pamiętać, że producenci żywności na świecie dodają różne środki chemiczne, aby produkcja był opłacalna i żywność długo zachowała przydatność do spożycia. Lista „dodatków” jest długa – to około 2000 pozycji – i wydłuża się z każdym rokiem.

Generalnie jemy za tłusto, za słodko, za dużo wysoko przetworzonej żywności. Słowo „dieta” kojarzy nam się z odchudzaniem, a nie ze zdrowym stylem życia. Pora to zmienić, bo dieta to sposób, w jaki powinniśmy się odżywiać w zależności od wieku i stanu naszego zdrowia. W końcu na horyzoncie mamy wspomniane – 120 lat!

Dziś carppacio z gruszki - filmowa instrukcja przyrządzenia śniadania - pożywnego, pysznego i dostarczającego naszemu organizmowi wielu cennych, naturalnych składników.

Inne przepisy znajdziesz na stronie; Oficjalny portal Narodowego Funduszu Zdrowia - Serwis Narodowego Funduszu Zdrowia (nfz.gov.pl)

Nagranie realizowane było w pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego: Zespół Szkół i Placówek Kształcenia Zawodowego - szkoła dla Ciebie (zsipkz.zgora.pl)

Dołącz do nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska