Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jogurt - na śniadanie i na deser

(antocha)
Ze względu na swoją wartość odżywczą, jogurt np. z zbożami spokojnie może zastąpić posiłek w ciągu dnia.
Ze względu na swoją wartość odżywczą, jogurt np. z zbożami spokojnie może zastąpić posiłek w ciągu dnia. fot. Marek Marcinkowski
Jogurt jest dziś najczęściej kupowanym produktem mleczarskim.

Jego właściwości zdrowotne, ogromny wybór smaków i delikatna konsystencja, przekonały do siebie nawet najbardziej wybrednych smakoszy.

Dlaczego warto je jeść.

Jogurt dopiero od kilku lat jest najpopularniejszym produktem mlecznym, choć znany jest już od tysięcy lat. Na Bałkanach przypisywana jest mu nadprzyrodzona moc uzdrawiająca. Bułgarzy przekonani są do dziś, że jogurt jest gwarantem wiecznej młodości i długowieczności. Z kolei japońskie badania wykazały, że jest lekarstwem przydatnym przy leczeniu choroby popromiennej.

Dzięki dużej zawartości witamin, a także wapnia, białka i magnezu, wzmacnia naszą odporność fizyczną. Utrudnia zachorowanie na różne przypadłości: od przeziębień po tyfus, gruźlicę, miażdżycę i cukrzycę. Jeśli mamy problemy ze snem, szklanka jogurtu też nam pomoże.

Jogurt zawiera około 3,3 proc. białka, 2 do 6 proc. tłuszczu, 3,1 proc. cukru, 0,8 proc. kwasu mlekowego, dzięki czemu posiada wartość odżywczą odpowiadającą porannym posiłkom.

Skąd nazwa.

Jego nazwa pochodzi z języka tureckiego - "ya-urt", co w tłumaczeniu znaczy "kwaśne mleko". Zagęszczona konsystencja produktu powstaje na bazie krowiego mleka, który podczas odpowiednio długiej fermentacji cukru, zamienia go w kwas mlekowy. Dzięki bakteriom odpowiedzialnym za fermentację, jogurt jest naturalnym wzmacniaczem podczas kuracji antybiotykowej. Ze względu na trudno przyswajalną formę kwasu mlekowego, nie należy go podawać dzieciom poniżej pierwszego roku życia.

Wyścig w smakach

Producenci jogurtowych marek prześcigają się w mlecznych pomysłach. Dziś jogurt - to już nie tylko lekarstwo, ale przede wszystkim smak. Sklepowe lodówki z kolorowymi pojemnikami ciągną się metrami. Klient wybiera między owocowymi, kawowymi, czekoladowymi, waniliowymi i orzechowymi. A przecież do niedawna mielismy w ofercie tylko naturalne i owocowe.

Teraz nie dość, że możemy dostać je również w formie pitnej, to ich smaki wzbogacane są rozmaitymi dodatkami. Oferta zmienia się z dnia na dzień. Nowością nie są już dodatki zbóż, czekolady czy płatków owsianych. Ostatnia rewelacja dla najmłodszych konsumentów - to jogurt z dodatkiem kolorowych żelków Haribo.

Zamiast śmietany

Pierwotna forma przysmaku, to lekko zagęszczony jogurt bez żadnych dodatków - jogurt naturalny. Stanowi niskokaloryczną, a zarazem smaczną przekąskę dla zwolenników szczupłej sylwetki.

Mając na uwadze nasze wymagania, producenci urozmaicili nawet wydawałoby się ograniczoną ofertę jogurtów naturalnych o np. jogurt naturalny light. Zawiera on znikome ilości tłuszczu i jest niesłodzony, dlatego też polecany jest podczas odchudzania. Na półkach sklepowych coraz częściej spotykany jest jogurt naturalny ekstra kremowy. Można go stosować również w miejsce wysokotłuszczowej śmietany: do sałatek, zup, ciast i innych potraw wymagających zabielania.

Jogurt probiotyczny - posiada specjalne bakterie, które osiadając w przewodzie pokarmowym człowieka, blokują wejście innym niepożądanym bakteriom i wirusom. Stosowanie jogurtów probiotycznych zapobiega osteoporozie (przez dostarczanie łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu) i anemii (przez ułatwienie wchłaniania żelaza), ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy wzdęciach, stanach zapalnych jelit oraz hamuje rozwój nowotworów przewodu pokarmowego.

Owocowa egzotyka

Najczęściej wybieramy w sklepie jogurty owocowe. Bogate w białko i wapń, posiadają dodatkowe witamy i błonnik oraz oczywiście owoce w syropie lub kawałkach. Im większe, tym lepsze. Mamy tu wybór nawet kilkudziesięciu smaków, choć owoców tyle nie ma.

Standardowy smak truskawek, bananów, czy wiśni - to nie wszystko. Klienci mogą już zasmakować pozakontynentalnej egzotyki - żeńszenia, zielonej herbaty, mięty, czy melisy oraz niezliczonej liczby mieszanek, np., smaków zielonych jabłek z bananami.

Orzeźwiający napój

Producenci wymyślili też jogurty pitne. Poza właściwościami zdrowotnymi - typowymi dla każdego jogurtu, posiadają również orzeźwiający aromat. Zimny napój mleczny w butelce jest dużo łatwiejszy do użycia niż klasyczny jogurt - nie potrzebujemy do niego łyżeczki. Praktyczny pojemnik ułatwia również przechowywanie.

Fenomen jogurtów pitnych wynika z wartości dodanej: specyficznych szczepów bakterii, witamin, guarany, L-karnityny, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspomagają pracę organizmu ludzkiego. Produkty wzbogacone są droższe od zwykłych jogurtów.

Na posiłek

Dla nieco bardziej wybrednych zwolenników jogurtów, producenci przygotowali masę dodatków, które wzbogacą smak. A jeśli gotowa mieszanka z czekolada lub orzechami, nie przypadnie do gustu, klient miesza sam. Do jogurtu pozbawionego smaku dołączane są w opakowaniu musli, czy galaretka owocowa.

Ze względu na swoją wartość odżywczą, jogurt np. z zbożami spokojnie może zastąpić posiłek w ciągu dnia. Płatki i ziarna dają człowieka niezbędną do funkcjonowania energię. Czasami jednak dodatki są mniej zdrowe, np. słodkie kolorowe drażetki lub cukierki.

Co znajdziesz na półkach sklepowych - wybrane przyklady

Jogurty owocowe o smaku truskawki
1. Danone Gratka - 0,59 zł
Skład: mleko pasteryzowane, cukier, woda, skrobia, wkład truskawkowy, żelatyna wieprzowa, karminy, żywe kultury bakterii, kwas foliowy, witaminy B6 i B12.
Wartość odżywcza produktu w przeliczeniu na 100 g: wartość energetyczna 87 kcal/ 369 kJ, białko 2,1g, węglowodany 15,3g ( w tym cukry 13,4g), tłuszcz 2,0g, błonnik i sód 0,0g, kwas foliowy 40mg, B6 - 0,3mg, B12 - 0,2 mg.
2. Zott Jogobella - 1,19 zł
Skład: mleko, truskawki i sok truskawkowy, syrop glukozowo- fruktozowy, cukier, mleko zagęszczone odtłuszczone, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii.
Wartość odżywcza w 100 g: wartość energetyczna 95kcal/400kJ, białko 3,5 g, tłuszcz 2,5g.
3. Bakoma Polskie Smaki - 0,99 zł.
Skład: mleko pasteryzowane, cukier, wsad truskawkowy, serwatka, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, żywe bakteria jogurtowe oraz Lacidophilus i Bifidobacterium.
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 374kJ/89,3 kcal, białko 2,2g, węglowodany 14,5g, tłuszcz 2,5g.
4. Kościan - 0,89 zł.
Skład: mleko, wsad truskawkowy( truskawko 7%, cukier, aromat, zagęstnik: pektyna E 440, regulator kwasowości- cytrynian sodu E331), barwnik, odtłuszczone mleko w proszku, białka mleka, skrobia modyfikowana E 1422, żywe kultury bakterii jogurtowych.
Wartość odżywcza 100g: białko 2,1g, węglowodany 14,5g, tłuszcz 1,5g.

Jogurty pitne

5. Danone Gratka o smaku truskawki - 1,59.
Skład: mleko pasteryzowane, serwatka odtworzona, cukier, woda, skrobia modyfikowana, żelatyna wieprzowa, barwnik karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, witaminy: kwas foliowy, B6, B12.
Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 87 kcal/ 369 kJ, białko 2,1g, węglowodany 15,3g ( w tym cukry 13,4g), tłuszcz 2,0g, błonnik i sód 0,0g, kwas foliowy 40mg, B6 - 0,3mg, B12 - 0,2 mg.
6. Bakoma Twist malinowy - 3,29 zł.
Skład: mleko pasteryzowane, wsad malinowy ( maliny 7,8%, cukier, barwnik: koszenila, aromat), cukier, żywe bakteria jogurtowe oraz L. acidophilus, Bifidobacterium i L- casei.
Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 335kJ/80 kcal, białko 2,6g, węglowodany 12,9 g, tłuszcz 2,0g.
7. Milko wiśniowy - 2,59 zł.
Skład: mleko pasteryzowane, cukier, wsad owocowy - wiśnia 4%, skrobia modyfikowana, zagęstnik pektyna, aromaty, żywe bakterie, kultury bakterii probiotycznych Lactobacillus casei.
Wartość odżywcza 100g: - wartość energetyczna 355kJ/84kcal, białko 2,9g, węglowodany 13,6g, tłuszcz 2,0 g.
8. Mlekowita wiśnia z żeńszeniem - 1,39 zł.
Skład: mleko pasteryzowane, wsad owocowy - wiśnia i żeńszeń, skrobia, aromaty, zagęstnik, żywe kultury bakterii.
Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 298kJ/70 kcal, białko 2,8g, węglowodany 13g, tłuszcz 0,8g.

Jogurty naturalne

9. Greek Style light - 1,49 zł.
Skład: mleko, mleko w proszku, białka i pektyny, zagęstnik, emulgator E471, kultury bakterii jogurtowych.
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 74kcal/310kJ, białka 4,4g, węglowodany 6,2g, tłuszcz mleczny 3,3g.
10. Danone bez dodatku cukru - 1,49zł.
Skład: mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, żywe kultury bakterii, naturalne cukier mleczny.
Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 68kcal/285kJ, białko 4,6g, węglowodany 6,1g, tłuszcz 2,8g, witaminy i składniki mineralne: wapń 170mg, witamina B2 - 0,25mg.
11. Jana probiotyczny bez dodatku cukru - 1,19 zł.
Skład: mleko pasteryzowane, mleko w proszku, żywe kultury bakterii.
Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 364kJ/87kcal, białko 4,7g, węglowodany 6,9g, tłuszcz 4,5g, wapń 178mg (22%).
12. Zott ekstra kremowy - 1,09 zł.
Skład: mleko pasteryzowane, mleko w proszku, żywe kultury bakterii.
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 271kJ/65kcal, białko 4,7g, węglowodany 4,7g, tłuszcz 3,0g.

Jogurty z dodatkami

13. Danone z płatkami - 1,89 zł.
Skład: mleko zagęszczone, aromat, mleko, cukier, żywe kultury bakterii, zagęstniki, skrobia.
Wartość odżywcza po wymieszaniu z płatkami na100g: wartość energetyczna 108kcal/455kJ, białko 3,4g, węglowodany, 18,0g ( w tym cukry 11,4g), tłuszcz 2,5g, błonnik 0,9g, sód 0,09g.
14. Danone z Haribo - 1,89 zł.
Skład: mleko zagęszczone, aromat, mleko, cukier, żywe kultury bakterii, zagęstniki, skrobia.
Wartość odżywcza produktu po wymieszaniu na 100g: wartość energetyczna 114kcal/482kJ, białko 2,5g, węglowodany 22,0g ( w tym cukry 14,6g), tłuszcz 1,8g, sód 0,03g, kwas foliowy 35,66mg, witamina B6 0,27mg, witamina B12 0,13mg.
15. Bakoma jogurt owocowy 7 zbóż z winogronami - 1,39 zł.
Skład: ziarna zbóż 9 pszenica, owies, jęczmień, żyto, ryż, gryka, otręby pszenne), winogrona, żywe bakterie, cukier, aromat, zagęstniki, żelatyna.
Wartość odżywcza 100g: wartość energetyczna 387kJ/92,5kcal, białko 2,5g, węglowodany 15,0g, tłuszcz 2,5g.
16. Zott Jogobella z musli - 1,59zł.
Skład: mleko, cukier, truskawki, syrop glukozowo- fruktozowy, ziarna zbóż (owies, pszenica, proso, ryż, siemię lniane, otręby pszenne), mleko zagęszczone odtłuszczone, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii.
Wartość odżywcza w 100g: wartość energetyczna 441kJ/105kcal, białko 3,9g, węglowodany 16,4g, tłuszcz 2,6g.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska