Składniki:
* 1 cały kurczak (1,5 - 2 kg)
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 łyżeczka pieprzu cayenne
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
* ½ łyżeczki mielonej kolendry
* ½ łyżeczki mielonego kminku
* 4-5 strąków ostrej papryki
* świeża natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* gruba sól i pieprz mielony
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wymieszać przyprawy. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, a następnie całego natrzeć dokładnie mieszanką przypraw. Umieścić go w dużym naczyniu do pieczenia ze szczelną pokrywą. Dookoła rozłożyć strąki świeżej ostrej papryki, posypać natką pietruszki oraz pokrojonymi ząbkami czosnku. Przykryć i piec ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 30 minut, aż skórka kurczaka będzie miała złoty kolor, a po wbiciu widelca w kurczak będzie wypływał jedynie przezroczysty sok. Przed podaniem odstawić go na 10 minut. Podawać z pieczonymi warzywami.
apraszamy do wspólnego gotowania. Swoje przepisy, porady kulinarne, zdjęcia przysyłajcie na skrzynkę: [email protected]
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?