MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Kurczak pieczony na ostro (przepis)

Czytelniczka Magdalena Konsewicz
Wyrazisty w smaku, a jednocześnie bardzo delikatny. Idealny na uroczysty obiad. A do tego prosty w wykonaniu.

Składniki:

* 1 cały kurczak (1,5 - 2 kg)
* 1 łyżeczka papryki słodkiej
* 1 łyżeczka pieprzu cayenne
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
* ½ łyżeczki mielonej kolendry
* ½ łyżeczki mielonego kminku
* 4-5 strąków ostrej papryki
* świeża natka pietruszki
* 2 ząbki czosnku
* gruba sól i pieprz mielony

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Wymieszać przyprawy. Kurczaka doprawić solą i pieprzem, a następnie całego natrzeć dokładnie mieszanką przypraw. Umieścić go w dużym naczyniu do pieczenia ze szczelną pokrywą. Dookoła rozłożyć strąki świeżej ostrej papryki, posypać natką pietruszki oraz pokrojonymi ząbkami czosnku. Przykryć i piec ok. 30 minut, następnie zdjąć pokrywę i piec kolejne 30 minut, aż skórka kurczaka będzie miała złoty kolor, a po wbiciu widelca w kurczak będzie wypływał jedynie przezroczysty sok. Przed podaniem odstawić go na 10 minut. Podawać z pieczonymi warzywami.
apraszamy do wspólnego gotowania. Swoje przepisy, porady kulinarne, zdjęcia przysyłajcie na skrzynkę: [email protected]

Lubisz już nasz kulinarny fanpage? Zapraszamy

Lubuskie smaki

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska