Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Lubuskie ma 78 produktów tradycyjnych. Właśnie ukazała się książka o kuchni naszego regionu [ZDJĘCIA, WIDEO]

red.
W poniedziałek, 4 lutego, w urzędzie marszałkowskim została zaprezentowana książka, która jest przewodnikiem po tradycyjnej kuchni naszego regionu. Znalazły się w niej produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista produktów tradycyjnych to krajowa lista, na którą wpisano już blisko 1800 produktów z całej Polski. Istnieje od dziesięciu lat. Ma być przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej i źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów. Znajduje się na niej 78 produktów z województwa lubuskiego. To właśnie one znalazły się na kartach książki, którą przygotował Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Książka wydana została w formie skoroszytu z twardą okładką. W środku znalazły się karty z opisem i zdjęciami poszczególnych produktów, które można wypiąć. Jest też miejsce na własne przepisy. W poniedziałek, 4 lutego, jej elektroniczna wersja zostanie udostępniona na stronie lubuskie.pl. Osoby, które chciałyby książkę w wersji wydrukowanej powinny zgłosić się telefonicznie do Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego. Kto może wpisać produkt na listę produktów tradycyjnychPodstawą wpisu produktu na Listę Produktów tradycyjnych jest jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne metody uważa się te wykorzystywane w regionie co najmniej od 25 lat. Zgłosić je może każdy, kto posiada umiejętność i wiedzę pozwalającą na wytworzenie tego produktu. Wniosek o wpisanie produktu regionalnego na listę składa się w urzędzie marszałkowskim. Gdy zostanie sprawdzony i zatwierdzony, zostaje przekazany do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
W poniedziałek, 4 lutego, w urzędzie marszałkowskim została zaprezentowana książka, która jest przewodnikiem po tradycyjnej kuchni naszego regionu. Znalazły się w niej produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Lista produktów tradycyjnych to krajowa lista, na którą wpisano już blisko 1800 produktów z całej Polski. Istnieje od dziesięciu lat. Ma być przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej i źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów. Znajduje się na niej 78 produktów z województwa lubuskiego. To właśnie one znalazły się na kartach książki, którą przygotował Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego. Książka wydana została w formie skoroszytu z twardą okładką. W środku znalazły się karty z opisem i zdjęciami poszczególnych produktów, które można wypiąć. Jest też miejsce na własne przepisy. W poniedziałek, 4 lutego, jej elektroniczna wersja zostanie udostępniona na stronie lubuskie.pl. Osoby, które chciałyby książkę w wersji wydrukowanej powinny zgłosić się telefonicznie do Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego. Kto może wpisać produkt na listę produktów tradycyjnychPodstawą wpisu produktu na Listę Produktów tradycyjnych jest jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne metody uważa się te wykorzystywane w regionie co najmniej od 25 lat. Zgłosić je może każdy, kto posiada umiejętność i wiedzę pozwalającą na wytworzenie tego produktu. Wniosek o wpisanie produktu regionalnego na listę składa się w urzędzie marszałkowskim. Gdy zostanie sprawdzony i zatwierdzony, zostaje przekazany do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. red.
W poniedziałek, 4 lutego, w urzędzie marszałkowskim została zaprezentowana książka, która jest przewodnikiem po tradycyjnej kuchni naszego regionu. Znalazły się w niej produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

W poniedziałek, 4 lutego, w urzędzie marszałkowskim została zaprezentowana książka, która jest przewodnikiem po tradycyjnej kuchni naszego regionu. Znalazły się w niej produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Lista produktów tradycyjnych to krajowa lista, na którą wpisano już blisko 1800 produktów z całej Polski. Istnieje od dziesięciu lat. Ma być przewodnikiem po regionalnej kuchni polskiej i źródłem informacji na temat tradycji, sposobów wytwarzania oraz wyjątkowych cech najstarszych polskich specjałów. Znajduje się na niej 78 produktów z województwa lubuskiego. To właśnie one znalazły się na kartach książki, którą przygotował Urząd Marszałkowski Województwa Lubuskiego.

Książka wydana została w formie skoroszytu z twardą okładką. W środku znalazły się karty z opisem i zdjęciami poszczególnych produktów, które można wypiąć. Jest też miejsce na własne przepisy.

W poniedziałek, 4 lutego, jej elektroniczna wersja zostanie udostępniona na stronie lubuskie.pl. Osoby, które chciałyby książkę w wersji wydrukowanej powinny zgłosić się telefonicznie do Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego.

Kto może wpisać produkt na listę produktów tradycyjnych
Podstawą wpisu produktu na Listę Produktów tradycyjnych jest jakość lub wyjątkowe cechy i właściwości wynikające ze stosowania tradycyjnych metod produkcji. Za tradycyjne metody uważa się te wykorzystywane w regionie co najmniej od 25 lat. Zgłosić je może każdy, kto posiada umiejętność i wiedzę pozwalającą na wytworzenie tego produktu.
Wniosek o wpisanie produktu regionalnego na listę składa się w urzędzie marszałkowskim. Gdy zostanie sprawdzony i zatwierdzony, zostaje przekazany do Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetalubuska.pl Gazeta Lubuska